Ukrajina dohodu o tranzitu ropy podepsala, čeká na ruský podpis

29.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva/Kyjev 29. prosince (zpravodaj ČTK) - Ukrajinská strana už podepsala dohodu o tranzitu ropy a nyní čeká na ruský podpis. ČTK to dnes řekl Michail Kravčenko z ukrajinského podniku Ukratransnafta. Vyjádření ruského podniku Transněft se ČTK dosud nepodařilo získat.

Přes Ukrajinu vede jižní větev ropovodu Družba, která zajišťuje dodávky ruské ropy na Slovensko, do Maďarska a Česka. Rusko v pondělí varovalo před možným přerušením dodávek kvůli sporům s Ukrajinou.

"Češi, neznepokojujte se, ropa bude. Všechny otázky jsou vyřešeny. Dohodu jsme ze své strany podepsali a nyní čekáme, až ji podepíše i ruská strana," řekl v telefonickém rozhovoru z Kyjeva Kravčenko, který má v podniku Ukratransnafta na starosti mezinárodní záležitosti.

Kravčenko nepředpokládá, že by se z ruské strany vyskytly nějaké problémy, protože místopředseda ruské vlády Igor Sečin mezitím už ujistil, že tranzit ruské ropy bude pokračovat i po 1. lednu.

"Základní parametry dohody jsou dohodnuty a doufáme a spoléháme a počítáme s tím, že tato dohoda bude podepsána do konce roku," řekla dnes ČTK mluvčí ruského ministerstva Irina Jesipovová. Dodala, že dohodu mají podepsat oba zainteresované podniky, Transněfť a Ukratransnafta.

Rozruch podle Sečina vznikl tím, že ukrajinský podnik Naftogaz požádal ruského přepravce Transněfť o změnu dosavadních podmínek přepravy ropy. Šlo o změnu tarifů či zkrácení doby pro vyrozumění o snížení objemu přepravy ropy na polovinu, z 60 na 30 dnů. Transněfť se vzápětí obrátil na ruskou vládu, která na hrozící potíže upozornila Evropskou komisi a také začala jednat s Kyjevem. Ten pak podle Sečina začal na ruské návrhy reagovat "s větší pružností". O jednáních bylo vyrozuměno i Česko, Slovensko a Maďarsko.

Letos v lednu spory mezi Moskvou a Kyjevem připravily evropské dodavatele skoro po dva týdny o dodávky plynu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK