Munich Re: Náklady související s katastrofami letos výrazně klesly

29.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 29. prosince (ČTK) - Celkové náklady související s přírodními katastrofami ve světě v letošním roce činily zhruba 50 miliard dolarů (přibližně 914 miliard korun). To je pouhá čtvrtina ve srovnání s loňským rokem. Vyplývá to z odhadů, které dnes zveřejnila největší světová zajišťovna Munich Re.

Náklady tak byly hluboko pod desetiletým průměrem 115 miliard dolarů. Pojištěné škody podle odhadů klesly o více než polovinu na 22 miliard dolarů, napsala agentura Reuters.

Z hlediska pojištěných škod byla letos nejnákladnější přírodní katastrofou zimní bouře Klaus, která v lednu zasáhla sever Španělska a jihozápad Francie. Ta způsobila celkové škody za 5,1 miliardy dolarů, z nichž musely pojišťovny a zajišťovny uhradit tři miliardy dolarů.

Z hlediska obětí na životech na tom letos byla opět nejhůře Asie. Zemětřesení na Sumatře si vyžádalo téměř 1200 životů, dalších více než 1700 lidí zahynulo při bouřích v zemích, jako jsou Vietnam a Tchaj-wan.

Munich Re rovněž upozornila, že pokračuje vzestupný trend u katastrof souvisejících s počasím, což podle ní povede ke stále větším a větším škodám. "Velký podíl na tom pravděpodobně mají klimatické změny. Ve světle těchto skutečností je velkým zklamáním, že na klimatickém summitu v Kodani v prosinci 2009 nebylo dosaženo žádného průlomu," uvedla zajišťovna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK