Obchodníci: Vyšší DPH příští rok zdraží zboží jen nepatrně

29.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. prosince (ČTK) - Zvýšení sazby daně z přidané hodnoty o jeden procentní bod příští rok zdraží zboží jen nepatrně. Shodují se na tom obchodníci, kteří tvrdí, že kvůli ostré konkurenci se budou snažit růst DPH utlumit na úkor svých marží. Snížená sazba DPH, do které patří potraviny, od ledna vzroste z devíti na deset procent a základní z 19 na 20 procent.

"Konkurence obchodníkům nedovolí, aby vyšší DPH promítli do cen hlavních položek potravin," řekl ČTK jednatel sítě hypermarketů Globus Petr Vyhnálek, podle kterého bude lednové zvýšení DPH nepatrné, takže obchodníci si s ním poradí i bez adekvátní úpravy spotřebitelských cen zboží.

Podobně se vyjádřil mluvčí supermarketů a hypermarketů Albert Lukáš Hora. "Domníváme se, že změna sazby o jeden procentní DPH nebude mít zásadní vliv na koncové ceny zboží pro naše zákazníky. Abychom minimalizovali dopad zvýšení DPH na naše zákazníky, v našich prodejnách Albert již nyní nabízíme každý den spoustu výrobků za nízké ceny," uvedl.

Zdražovat po Novém roce nehodlají ani prodejny s nábytkem Ikea, které ponechají katalogové ceny z letošního srpna. "V době, kdy má čím dál víc zákazníků méně peněz na vybavení domácnosti, jsou nízké ceny Ikea ještě více důležité. Ikea se proto rozhodla nárůstem DPH nezatížit své zákazníky a vyšší DPH uhradí z interních finančních zdrojů," sdělila ČTK Inge Juliussonová ze společnosti Ikea ČR a.s.

Přední tuzemské nakladatelství Albatros Media od ledna sníží velkoobchodní ceny všech svých titulů o 1,1 procenta, aby i po lednovém zvýšení DPH o jeden procentní bod mohly maloobchodní ceny jeho knih, CD, DVD i multimediálních disků CD-ROM zůstat na letošní úrovni.

"Finanční situace rodin s dětmi i institucí typu škol a knihoven, které jsou našimi hlavními zákazníky, není jednoduchá a naším rozhodnutím se snažíme jim maximálně pomoci tak, aby i nadále mohly kupovat stejné množství knih jako dříve," uvedl generální ředitel Albatros Media Michal Krejčí, který nevyloučil, že u některých titulů nakladatelství ceny zvýší, avšak až později.

Lednové zvýšení spotřebních daní a sazeb daně z přidané hodnoty přinese do státního rozpočtu v příštím roce zhruba 23 miliard korun. Výdaje domácností by se podle dosavadních odhadů měly kvůli zdražení zboží a služeb zvýšit o stokoruny měsíčně. Větší útraty čekají především motoristy, kuřáky a konzumenty alkoholu.

Změny jsou výsledkem vládního úsporného balíčku, který novelizoval celkem patnáct zákonů z oblasti daní, sociálního zabezpečení a zdravotnictví. Cílem změn bylo snížit plánovaný schodek státního rozpočtu v příštím roce z 230 miliard na 163 miliard. Všechny změny jsou formulovány jako změny platné pouze pro rok 2010.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK