Analytici: Koruna bude k euru příští rok posilovat pod 25,00 Kč

29.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. prosince (ČTK) - Česká měna bude díky mírnému ekonomickému zotavení a příznivé globální situaci vůči euru v příštím roce postupně posilovat. Shodli se na tom analytici a dealeři oslovení ČTK. Koncem roku 2010 by koruna mohla podle většiny z nich zpevnit pod hladinu 25,00 Kč/EUR. K dolaru bude zhodnocení kurzu koruny záležet na vývoji na světových trzích.

Korunu by mohlo posunout na silnější úroveň hlavně příznivé globální ekonomické prostředí, kde různé stimulativní balíčky budou držet relativné silnou globální poptávku, řekl ČTK dealer J&T Banky Lukáš Růžička. Z toho budou těžit zejména asijské země a pak nové ekonomiky, jako je ČR. "Očekáváme tedy, že se v prvním pololetí koruna vrátí pod 26,00 Kč/EUR a postupně bude atakovat hranici 25,00 Kč/EUR. Pokud příznivé makroklima vydrží, můžeme vidět korunu pod hranicí 25 korun," dodal.

Rovněž analytik společnosti Citco Finanční trhy Jiří Šimek předpokládá, že se obnoví posilující trend české koruny. "Myslím, že příští rok už tak divoký nebude a výkyvy koruny budou nižší než letos," odhadl. Během prvního pololetí by se podle něj domácí měna měla dostat zpět pod 25,50 Kč/EUR. S koncem příštího roku prý koruna dále posílí a za rok se bude pohybovat kolem 24,50 Kč za euro.

Výhled koruny je pro rok 2010 optimistický, souhlasil analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Očekává zhodnocení měny do oblasti 25,00 až 25,50 Kč/EUR během první poloviny roku. V mírně posilujícím trendu by koruna měla pokračovat i ve druhé polovině roku. "Ke konci roku 2010 očekáváme kurz kolem 24,50 Kč/EUR," podotkl.

Analytička Next Finance Markéta Šichtařová za rok očekává kurz kolem 23,90 Kč/EUR. Dlouhodobě bude pokračovat sbližování se západní Evropou, a proto dlouhodobě bude podle ní koruna ještě donucena k posílení. Jak upozornila, známky oživení v řadě zemí světa dříve či později vyústí ve vyšší inflační tlaky a vyšší úrokové sazby. V USA přijde růst sazeb rychleji než v Evropě. To znamená, že eurozóna bude nejdéle oblastí s rekordně levnými úvěry. To se v dlouhodobém horizontu jednoho roku odrazí v posílení dolaru. Průměrný kurz ve čtvrtém kvartále 2010 tak čeká kolem 1,33 USD/EUR.

Analýza Patria Finance vidí nynější kurz koruny kolem 26,50 Kč/EUR jako rovnovážný. Makroekonomické ukazatele podle ní dávají pro nejbližší roky koruně minimální prostor pro posilování, důvod je hlavně v útlumu hospodářského růstu.Velké riziko prý představuje domácí rozpočtová politika v kombinaci s parlamentními volbami. Další rizika pak i pro korunu plynou ze zvýšených nerovnováh ve světové ekonomice.

Pro vývoj kurzu koruny k dolaru bude klíčové postavení americké měny na světovém trhu, připomněl Vejmělek. Po jejím zhodnocení ke konci letošního roku pro nadcházející měsíce nevyloučil ještě jednu výprodejní vlnu dolaru, a to v případě, že se optimismus ohledně oživení globální ekonomiky bude jevit jako přehnaný. V horizontu celého příštího roku je již v případě americké měny spíše optimistou.

"Domníváme se, že v průběhu roku známky udržitelného oživení americké ekonomiky zesílí, což posílí spekulace na to, že nulové dolarové úrokové sazby nejsou udržitelné. Americká centrální banka Fed tak bude muset přistoupit k jejich zvýšení, což bude znamenat zatraktivnění dolaru pro investory," předestřel další vývoj.

Naopak Růžička míní, že Fed bude relativně konzervativní v rychlém zvyšování úroků, což by znamenalo, že propad dolaru není ještě u konce. "Tedy i když americká měna může krátkodobě posilovat, obecný trend je stále k slabšímu dolaru, a tedy koruna bude rychleji posilovat k němu než k euru," poznamenal.

Šimek považuje hodnoty koruny k dolaru z posledních dnů kolem 18,50 Kč/USD za jedny z nejslabších hodnot, na kterých by se měla tuzemská měna pohybovat. V průběhu příštího roku koruna podle něj dále posílí pod 18 korun za dolar a na konci příštího roku odhadl kurz v pásmu 16,50 až 17,50 Kč/USD.

Začátkem roku 2009 česká měna navázala na oslabování z konce roku předchozího. Hlavním důvodem byl odklon investorů od rizikových aktiv v době finanční krize a rychlé zhoršování výhledu pro českou ekonomiku. Obrat přišel ještě v prvním čtvrtletí a její kurz výrazně posílil i díky celkovému zlepšení nálady na světových trzích. Druhý půlrok pak byl pro korunu podstatně klidnější, o pohyb se starala averze k riziku, ČNB nebo další zprávy z regionu. Letošní rok zahájila koruna na 26,80 Kč/EUR a 19,40 Kč/USD. Nyní je na 18,30 Kč za dolar.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK