Růst spotřeby biopotravin letos výrazně zpomalil

29.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. prosince (ČTK) - Růst tuzemské spotřeby biopotravin v důsledku ekonomické krize letos výrazně zpomalil z loňských 40 procent na letošních maximálně pět procent. ČTK to dnes řekl Tom Václavík z agentury Green marketing, která se zabývá podporou biozemědělství a prodeje biopotravin. Češi za biopotraviny v loňském roce utratili dosud rekordních 1,8 miliardy korun. Přes několik let trvající strmý růst zájmu se na celkové spotřebě potravin podílely necelým jedním procentem.

"Je to zatím odhad, je možné, že růst bude vyšší," poznamenal Václavík. Zatímco obchodní řetězce, v nichž uspokojuje svou poptávku po bioproduktech většina zákazníků v Česku, razantní propad nepociťují, specializované bioprodejny hlásí meziroční pokles.

Rozdíl mezi cenou biopotravin a běžných potravin je dle Václavíka v Česku stále příliš velký, lidé jsou proto při jejich nákupu v době nelehké ekonomické situace zdrženlivější. Podle výsledků v říjnu zveřejněného šetření organizace Pro-bio-liga v pražských obchodech cenový rozdíl meziročně vzrostl o 30 procentních bodů a biopotraviny byly o 140 procent dražší než potraviny konvenční.

"Má to řadu příčin, od značného podílu dovozových biopotravin, přes nedostatečně efektivně spolupracující dodavatelský řetězec, až po vyšší náklady spojené s domácí výrobou v poměrně velmi malých šaržích," uvedl Václavík. Přestože podíl biovýrobků od domácích producentů mírně roste, nadpoloviční množství pochází nadále z dovozu.

Stále více Čechů podle Václavíka začíná nakupovat biopotraviny přímo od ekologických zemědělců, rostoucí oblibě se těší hlavně přímo pěstiteli dodávané bedýnky s čerstvou zeleninou. "Je vidět, že spotřebitelé si začínají uvědomovat důležitost původu potravin, které konzumují a chtějí co nejvyšší kvalitu a čerstvost," podotkl Václavík. Podíl přímých nákupů biopotravin od zemědělců, jenž loni dosáhl v ČR 1,4 procenta, byl ve srovnání se západní Evropou minimální.

V příštích dvou až třech letech očekává Václavík opětovné zrychlení růstu spotřeby biopotravin na 10 až 30 procent. Rozšiřovat se dále bude také jejich sortiment, do nějž obchodní řetězce stále investují. Přibývají zejména nové privátní značky biopotravin, které v současnosti tvoří zhruba třetinu biosortimentu v řetězcích.

Zpomalení boomu biopotravinového trhu zaznamenávají letos výrobci a producenti v celé Evropě. Agentura Organic Monitor odhaduje, že celkový meziroční růst spotřeby biopotravin dosáhne v roce 2009 v Evropě dvou až šesti procent a v porovnání s dvoucifernými růsty v předchozích letech zpomalí.

Prodej biopotravin dle odhadů nejvíce zpomalil ve Španělsku a Velké Británii, tedy v zemích zasažených ekonomickou krizí. Naopak ve Švédsku a Dánsku očekává Organic Monitor v letošním roce růst trhu dvouciferným tempem, díky větší ekonomické resistenci k recesi a neměnnému přístupu maloobchodníků.

Ruku v ruce s růstem poptávky po biopotravinách v Česku roste také počet ekologicky hospodařících zemědělců. Počet biofarem podle údajů ministerstva zemědělství od loňska vzrostl téměř o 50 procent. Ke konci letošního prvního pololetí jich bylo 2586, zatímco ke stejnému datu loňského roku ekologicky hospodařilo 1766 zemědělců. Vzrostl i počet registrovaných výrobců biopotravin ze 375 na 429.

Ekonomická recese ovlivnila trh s produkty ekologického zemědělství již v závěru loňského roku. Dosažený 40procentní růst tuzemské spotřeby v loňském roce byl o 30 procentních bodů nižší než v roce 2007. Ve srovnání s jinými odvětvími ekonomiky zasáhla potravinářský průmysl, produkci biopotravin nevyjímaje, krize méně.

Celosvětově loni trh s biopotravinami rostl výrazně pomaleji než trh český; přibližně o deset procent. Spotřebitelé za ně utratili zhruba 37 miliard eur. Podobně rychle jako v Česku rostla spotřeba také v Polsku, o 30 procent narostl trh biopotravin v Dánsku a Švédsku, o čtvrtinu se zvýšila spotřeba na trhu francouzském.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK