Dolar za celý rok po prudkých pohybech mírně klesl, euro stouplo

29.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. prosince (ČTK) - Pohyby kurzů hlavních světových měn v uplynulém roce odrážely dramatický vývoj globální ekonomiky, což se nejlépe projevovalo v kurzu dolaru vůči euru. Po výrazné vlně dolarového růstu v prvních dvou měsících roku, kdy ve světě vrcholila finanční krize a ekonomická recese, nastal na jaře obrat a euro díky prvním známkám hospodářského oživení započalo postupnou cestu vzhůru. Poslední měsíc roku však evropská měna kvůli problémům v eurozóně obnovila pokles a dolar naopak těžil ze zlepšování kondice americké ekonomiky, i když za celý rok mírně klesl.

Dolar zahájil rok na úrovni 1,40 USD, když v předešlém roce s pomocí krize zaznamenal první vzestup po dvou letech výrazných propadů. Americká měna uprostřed loňského roku spadla na rekordní minimum zhruba 1,60 USD, po eskalaci finanční krize však začala prudce růst, protože vyděšení investoři se uchylovali do závětří bezpečných aktiv v čele právě s dolarem. Trend úniku do bezpečí přetrvával s různou intenzitou až do počátku tohoto března, kdy se dolar vyhoupl až na 1,26 USD.

Poté ale převážil rostoucí optimismus ohledně globálního oživení a dolar proti euru začaly silně znevýhodňovat jeho prakticky nulové úrokové sazby. Evropská měna tak sledovala linii téměř setrvalého mírného růstu a na počátku prosince se dostala až na 16měsíční maximum nad 1,5140 USD. Těžké rozpočtové problémy Řecka, které se v očích investorů dostalo do nebezpečné blízkosti státního bankrotu, však euro v polovině posledního měsíce roku srazily opět dolů až na tříměsíční minimum 1,4262 USD. V samém závěru roku euro stihlo slabě oživit ke zhruba 1,44 USD.

Za celý rok tak evropská měna posílila o zhruba tři procenta. Dolar oslabil i vůči koši šesti měn, kde jeho index klesl asi o šest procent na zhruba 77,6 bodu.

Na další výhled na paritě dolaru a eura mají různí analytici jako obvykle různé názory. Ti, kdo sázejí na další růst dolaru, poukazují podle agentury Reuters na zlepšování americké ekonomiky, které začíná kontrastovat se slabým bankovním systémem zemí eura a s otazníky nad solventností některých členských států. Připomínají také, že vzestup dolaru za necelé tři týdny prosince byl nevídaně strmý.

Druzí však upozorňují, že země jako Řecko nebudou ponechány na pospas, protože eurozóna je především politický konstrukt a Německo již také dalo najevo, že osud Řecka je společnou odpovědností eurozóny. Mluví také o prognózách čínské centrální banky, která předpovídá další pokles dolaru. Analytici rovněž upozorňují, že případným růstem dolaru nebude nadšen ani Washington, protože by to podkopalo nadějné oživování největší ekonomiky světa.

Kurz japonského jenu sice na počátku roku vůči silnému dolaru výrazně oslaboval, později však stejně jako euro obnovil trend růstu, který v jeho případě trvá již zhruba tři roky. Z počátečních asi 91 jenů za dolar japonská měna oslabila na počátku dubna o deset jenů na 101 JPY, poté však rostla až do počátku prosince, kdy vystoupila na 14leté maximum 86 JPY. Rok, kdy se japonská měna s dolarem často přetahovala o pozici bezpečného útočiště investorů, však jen končil prakticky beze změny mezi 91 a 92 JPY/USD. Vůči euru naopak celoročně mírně oslabil ze 126 JPY na 132 JPY.

Britská libra po dramatickém propadu ze druhé poloviny loňského roku letos vůči dolaru oživila a proti euru se stabilizovala těsně nad paritou. Britská měna k americké začínala na 1,46 USD a po březnovém propadu na 1,37 USD uzavřela rok kolem 1,60 USD/GBP. K euru libra začínala na 1,04 EUR a končila mírně výše kolem 1,11 EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK