Českou poštu od ledna povede Hrdá, přichází z Letiště Praha

29.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. prosince (ČTK) - Generální ředitelkou České pošty bude od ledna Marcela Hrdá, přichází z jiné státní firmy Letiště Praha. Jmenoval ji dnes ministr vnitra Martin Pecina, informoval ČTK mluvčí ministerstva Vladimír Řepka. Současný šéf pošty Petr Sedláček z funkce odchází na konci letošního roku, svou rezignaci zdůvodnil nedostatečnou politickou shodou nad dalším směřováním firmy.

Hrdá dosud působila jako členka představenstva a vrchní ředitelka divize Neletecký provoz, služby a transformace Letiště Praha. Do firmy přišla v květnu 2006 z Českých aerolinií, kde byla statutární zástupkyní prezidenta společnosti Jaroslava Tvrdíka (ČSSD) a viceprezidentkou pro marketing a prodej.

"Jde o manažerku, která má rozsáhlé zkušenosti z oblasti informačních technologií a rovněž s restrukturalizačními projekty ve velkých domácích i zahraničních společnostech," uvedl k nastupující šéfce pošty Pecina. Jejím hlavním úkolem podle něj bude připravit státní podnik na situaci, kdy kvůli liberalizaci trhu ztratí své výsadní postavení a bude muset čelit konkurenci.

Hrdá sdělila, že na poště nechystá "žádnou revoluci". Plánuje postupné změny, které podle ní musí být v zájmu klientů pošty, jejích zaměstnanců a partnerů i vlastníka.

Sedláček oznámil rezignaci v polovině prosince. Nedostatečná politická shoda nad dalším směřováním pošty se podle něj projevila ve zrušení transformace podniku na akciovou společnost. Na Sedláčkovu výměnu údajně tlačila především ČSSD. Podle dřívějších informací v médiích Sedláček dostal nabídku v jiné firmě.

Bývalý generální ředitel Global Payments Europe Sedláček vede poštu od loňského října, kdy ve funkci nahradil Karla Kratinu. Pošta za jeho působení zvýšila investice a dokončila přípravy na transformaci ze státního podniku na akciovou společnost. V listopadu ale ministerstvo vnitra jako zřizovatel podniku po několika odkladech přeměnu zastavilo. Pošta má roční obrat kolem 20 miliard korun a letos počítá s půlmiliardovým ziskem. Podnik zaměstnává přes 36.000 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK