Akcie předních amerických firem dopoledne rostly posedmé za sebou

29.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. prosince (ČTK) - Akcie předních amerických firem rostly dopoledne v New Yorku sedmý den za sebou. Investory potěšily zprávy o vývoji cen domů a spotřebitelské důvěře. Indikátory byly podle agentury AP víceméně takové, jak se očekávalo. Potvrzují ale, že se ekonomika postupně zlepšuje.

Index Dow Jones posílil přibližně o desetinu procenta na 10.557 bodů. Na trhu Nasdaq se ale klíčový index snížil o 0,13 procenta na 2288,2 bodu, ukázaly stránky Yahoo! Finance.

Důvěra amerických spotřebitelů v prosinci dále vzrostla a její index se vyhoupl na tříměsíční maximum. Ukazatel spotřebitelských očekávání dokonce vystoupil nejvýše za dva roky. Za zlepšením stojí zejména zmírnění pesimismu při hodnocení trhu práce, celkově je však podle spotřebitelů stav ekonomiky stále špatný.

Pětiměsíční série růstu cen domů a bytů ve Spojených státech se v říjnu zastavila a ceny se proti předešlému měsíci nezměnily. Meziroční pokles cen se však zmírnil na 7,3 procenta ze zářijového propadu o 9,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK