Liberecký dopravní podnik zlevní cestu do Prahy na 55 korun

29.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Liberec 29. prosince (ČTK) - Liberecký dopravní podnik zlevní od nového roku cenu základní jízdenky z Liberce do Prahy ze současných 70 na 55 korun. ČTK o tom dnes informovala mluvčí dopravního podniku Martina Poršová. Liberecký dopravce tak reaguje na rozhodnutí konkurenční společnosti Student Agency, která od listopadu zlevnila jízdenky z Liberce do Prahy na 50 korun a v pondělí oznámila, že od ledna zlevní i jízdné v opačném směru.

"Po listopadovém zlevnění konkurence jsme žádný výrazný odliv cestujících nezaznamenali, přesto jsme se rozhodli jít také s cenou dolů, abychom nepřišli o pravidelné klienty, kteří právě běžné jízdné využívají," řekl ČTK Martin Oumrt z libereckého dopravního podniku. Pravidelný cestující, tak za deset jízd zaplatí od nového roku 495 korun, protože každou desátou jízdenku má zadarmo.

Liberecký dopravní podnik jezdí na trase Liberec - Praha od poloviny března. Do té doby měla na trase Student Agency monopol. Nové spojení je pilotním projektem libereckého dopravce a společnosti GTS Travel, která má zájem působit i v regionální dopravě. Původně jezdilo na trase ve všední dny 12 spojů tam a zpět, od prosince přidal dopravní podnik kvůli velké poptávce další dva. Autobusy GTS odjíždějí z centra města z terminálu městské dopravy, nejsou vybaveny průvodčí a nemají další služby jako Student Agency. Umožňují ale přepravu vozíčkářů a kočárků a také psů.

Linka Praha - Liberec není jedinou, kde jízdné pro pravidelné klienty Student Agency o ledna zlevní. Za 50 korun budou jezdit také klienti z Hradce Králové. Na trasu Praha - Hradec Králové vstoupil dopravce před dvěma měsíci. Linka je ale podle majitele Radima Jančury málo vytížená. "Sníženou cenou, kterou garantujeme po celý rok 2010, chceme cestující motivovat k většímu využití předplacených kreditových jízdenek. Na ty totiž obyvatelé Hradce nejsou zvyklí," řekl již dříve ČTK Jančura.

Na dalších linkách Student Agency se jízdné nezmění. Firma neplánuje ani zdražení po zvýšení DPH. Mezi další změny od ledna příštího roku patří zdvojnásobení počtu spojů z Prahy do Českých Budějovic a Českého Krumlova.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK