Prodej aut ve světě příští rok podle prognózy výrazně vzroste

29.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Toronto 29. prosince (ČTK) - Prodej automobilů ve světě příští rok výrazně vzroste a v dalším roce by mohl překonat dosavadní rekordy. Obnovení růstu z hlubokých propadů během globální hospodářské recese bude založeno na návratu ke tříprocentnímu růstu světové ekonomiky a zlepšení přístupu k úvěrům, předpověděla ve své dnešní prognóze kanadská firma Scotia Economics.

Vzestup povede příští rok Čína, která se letos stala největším automobilovým trhem světa, výrazně budou přispívat i další dvě rozvojové mocnosti Indie a Brazílie. Dvouciferný nárůst však zaznamená rovněž americký trh, kde k němu dopomohou rostoucí příjmy, odložená poptávka a nízké ceny, předpovídá zpráva.

Scotia Economics uvádí, že globální prodej osobních automobilů bude i nadále podporován "rozsáhlými a synchronizovanými měnovými a fiskálními stimuly", které přispěly k hospodářskému oživení a zlepšené situaci v poskytování úvěrů. "Odhadujeme, že automobilové půjčky v prvním čtvrtletí 2009 sestoupily na dno, a poté se situace neustále zlepšovala s tím, jak rozmrzaly globální úvěrové trhy a klesaly úrokové sazby," uvedl hlavní ekonom firmy Carlos Gomes.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK