Největší turkmenské pole plynu získaly firmy z Číny, Koreje a SAE

29.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ašgabat 29. prosince (ČTK) - Kontrakt za 9,7 miliardy dolarů (zhruba 179 miliard Kč) na průzkum a těžbu největšího ložiska zemního plynu v Turkmenistánu získaly společnosti z Číny, Jižní Koreje a Spojených arabských emirátů. Sdělily to dnes agentuře Reuters zdroje z vlády středoasijského státu.

Mezinárodní konsorcium bude těžit plyn a budovat závody na jeho zpracování na ložisku Jižní Jolotan, jednom z pěti potenciálně největších polí zemního plynu na světě. Tendr vyhrály čínský státní podnik CNPC, jihokorejské LG International Corp a Hyundai Engineering a arabská Petrofac Emirates, řekl jeden ze zdrojů.

Turkmenistán počítá s tím, že ložisko má potenciál těžby kolem 30 miliard krychlových metrů plynu ročně. Podle britských odhadců má pole celkové zásoby mezi čtyřmi a 14 biliony kubíků. "CNPC je povinna produkovat až deset miliard krychlových metrů plynu ročně a za to si bude brát 3,13 miliardy kubíků," uvedl jiný vládní zdroj.

Rozhodnutí předat rozvoj velkého pole plynu zahraničním firmám je ze strany Turkmenistánu dalším krokem, kterým se vlastník čtvrtých největších zásob plynu na světě snaží odpoutat od závislosti svého energetického exportu na Rusku. Rusko bylo donedávna hlavním dovozcem turkmenského plynu, letos od dubna po explozi na plynovodu však země export plynu ruskému podniku Gazprom pozastavila a na obnovení dodávek se dohodla až minulý týden.

Tento měsíc také Turkmenistán otevřel nový plynovod do Číny, první významnou trasu plynu ze Střední Asie, která neprochází přes Rusko. Příští rok chce tímto plynovodem dodat šest miliard krychlových metrů plynu s cílem dostat dodávky do roku 2015 až na 40 miliard kubíků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK