Akcie amerických firem v úterý po šesti dnech růstu klesly

30.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. prosince (ČTK) - Akcie velkých amerických firem v úterý po šesti dnech růstu mírně klesly. Na trh sice přišly příznivé zprávy o cenách domů a spotřebitelské důvěře, obchodníky to ale k výraznému nákupu akcií nepřimělo.

Index Dow Jones oslabil o 1,67 bodu na 10.545,41 bodu, tedy o méně než 0,1 procenta. Nasdaq Composite klesl o 0,1 procenta na 2288,40 bodu, když za celý den odepsal 2,68 bodu.

Hlavní akciové indexy rostly v úvodu obchodování, pak ale oslabily, protože rostoucí dolar dolehl na ceny komodit. Vyšší kurz dolaru prodražuje komodity zahraničním kupujícím.

Obchodování bylo poklidné jako v předchozích dnech. Mnozí investoři v závěru dne již odjeli na prodloužený víkend před Novým rokem. Nízký objem transakcí držel index Dow Jones v úzkém rozpětí 36 bodů, což je nejméně za téměř tři roky, napsala agentura AP.

Důvěra amerických spotřebitelů v prosinci dále vzrostla a její index se vyhoupl na tříměsíční maximum. Ukazatel spotřebitelských očekávání dokonce vystoupil nejvýše za dva roky. Za zlepšením stojí zejména zmírnění pesimismu při hodnocení trhu práce, celkově je však podle spotřebitelů stav ekonomiky stále špatný.

Pětiměsíční série růstu cen domů a bytů ve Spojených státech se v říjnu zastavila a ceny se proti předešlému měsíci nezměnily. Meziroční pokles cen se však zmírnil na 7,3 procenta ze zářijového propadu o 9,4 procenta.

Spotřebitelská důvěra pomohla nahoru dolarovému kurzu. Kurz eura oslabil o pětinu procenta na 1,4354 USD a dolar vůči japonskému jenu posílil o polovinu procenta na 92,00 JPY, dodal Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK