Japonské akcie dnes klesly, za celý rok mají ale zisk 19 procent

30.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 30. prosince (ČTK) - Hlavní index japonských akcií dnes oslabil skoro o 0,9 procenta, za celý rok si ale připsal zhruba 19procentní zisk. Za dnešním poklesem byl především další propad akcií letecké společnosti Japan Airlines, v průběhu roku ale index mířil vzhůru hlavně díky zájmu o akcie firem z odvětví vyspělých technologií.

Index Nikkei 225 dnes oslabil o 91,62 bodu a den uzavřel poklesem v rozsahu 0,86 procenta na hodnotě 10.546,44 bodu. V úterý index vystoupil až nad 10.707 bodů a dostal se nejvýše od 31. srpna. Z letošního minima, na němž se ocitl v březnu, zpevnil asi o 50 procent.

Širší index Topix dnes klesl o 0,9 procenta na 907,59 bodu. Dnešek byl posledním obchodním dnem letošního roku.

Japonským akciím letos k růstu pomohl pokles kurzu jenu, který zlepšuje situaci tamních exportních firem. Pomohly ale i vyhlídky na zlepšení stavu ekonomiky, která nebyla ušetřena dopadů globální krize. V loňském roce hlavní index zaznamenal propad asi o 42 procent, což byla největší ztráta v 58leté historii tohoto indikátoru.

Na devizových trzích se dnes dál zvyšoval kurz dolaru, který vůči jenu vystoupil nejvýše za poslední dva měsíce. Dolaru pomáhá k růstu předpoklad, že americká centrální banka (Fed) se začne postupně přiklánět ke zpřísňování měnové politiky, což dolar z hlediska úrokových výnosů učiní atraktivnějším, než je například právě japonský jen.

Dolar vystoupil až na 92,26 JPY, a dostal se tak nejvýše od letošního října. Část analytiků tak očekává, že měna brzy otestuje říjnové maximum 92,33 JPY. Dolaru ještě na poslední chvíli pomohlo to, že je konec roku, kdy japonské firmy poptávají americkou měnu. Jinak dnes byla aktivita kvůli vánočním a novoročním svátkům slabší, protože řada obchodníků má volno.

Japonská měna už v úterý prudce oslabila také vůči australskému a novozélandskému dolaru a ztráty v podstatě zachovala i dnes. Smazat jich dokázala jen část. Pro obchodníky je teď klíčová otázka, kdy začne americká centrální banka se zvyšováním úrokových sazeb. Podle většiny z nich to nebude dříve než v polovině roku 2010.

"Trh se začíná věnovat nedávno nastolené otázce, zda Fed začne strategii ukončení měnové expanze uplatňovat dříve, než se předpokládalo," poznamenal analytik finančního ústavu Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Kazujuki Takami.

Dolar k jenu v době tokijského závěru na burze zpevnil o 0,2 procenta na 92,22 JPY. Euro k dolaru si 0,2 procenta odepsalo a kleslo na 1,4325 USD, ačkoli v úterý vystoupilo až na 1,4459 USD. Dolarový index, který sleduje hodnotu dolaru vůči koši šesti hlavních světových měn, zpevnil o 0,2 procenta na 77,994 bodu.

Dolar vůči jenu letos vzrostl asi o 1,7 procenta, zatímco loni asi o 19 procent oslabil. Euro k dolaru si letos připsalo asi 2,5 procenta, loni naopak o více než čtyři procenta oslabilo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK