ČSÚ: Průmysl poprvé od loňského září rostl, v listopadu o 0,2 pct

30.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. prosince (ČTK) - Tuzemská průmyslová produkce se v listopadu poprvé od loňského září meziročně zvýšila, a to o 0,2 procenta. Hodnota nových zakázek byla meziročně vyšší o 8,1 procenta, z toho zakázek ze zahraničích o 11,1 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). V říjnu průmyslová produkce meziročně klesla podle revidovaných údajů o 7,2 procenta.

Tržby z přímého vývozu v běžných cenách byly v listopadu v meziročním porovnání nižší o 2,7 procenta, přičemž tržby z přímého vývozu klesly o 0,5 procenta. Podle statistiků se rovněž meziročně snížil evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci, a to o 12,5 procenta. Průměrná mzda v těchto podnicích naopak vzrostla o 7,4 procenta.

"Velikost meziročních změn u uvedených ukazatelů je již ovlivněna nízkou srovnávací základnou z předchozího roku, neboť v listopadu 2008 byl zaznamenán významný propad," uvedl ČSÚ.

Uvedené meziroční změny nezahrnují očištění od počtu pracovních dnů. Listopad 2009 měl oproti stejnému měsíci předchozího roku o jeden pracovní den více. Statistici proto odhadují, že po očištění od těchto vlivů průmyslová produkce meziročně klesla o 2,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK