Koruna dopoledne posílila k euru, vůči dolaru mírně klesla

30.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. prosince (ČTK) - Česká měna pokračuje v posilování k euru, zatímco vůči dolaru ztrácí. Kolem 10:30 byla proti úterku zhruba o sedm haléřů k euru pevnější na 26,30 Kč/EUR a vůči dolaru naopak o sedm haléřů slabší, a to za 18,35 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka mohla mít na korunu lehce pozitivní vliv ráno zveřejněná zpráva o tuzemské průmyslové produkci, která poprvé od září 2008 meziročně vzrostla, v listopadu o 0,2 procenta. Vývoj ve středoevropském regionu i na světových finančních trzích podporu české měně nepřinášejí, dodal.

Dolar výrazněji posílil k euru a dopoledne se pohybuje kolem úrovně 1,435 USD/EUR. Většinu zisků si připsal už v úterý vpodvečer. Podle Vlka americká měna nakonec profitovala ze zveřejněné prosincové důvěry amerických spotřebitelů, která opět vzrostla a její index se vyhoupl na tříměsíční maximum.

"Dnes je na programu chicagský index nákupních manažerů, od kterého se čeká mírný pokles na 55,1 bodu. Index se v poslední době dostal na relativně vysoké hodnoty srovnatelné s roky před krizí. To zmenšuje prostor pro další růst a zvyšuje riziko negativního překvapení. Pokud k němu dojde, dolar by zřejmě ztratil," dodal Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK