Aktuálně.cz: Stát nenašel zájemce o český přístav v Hamburku

30.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. prosince (ČTK) - Do výběrového řízení ministerstva dopravy na nájemce přístavních budov s pozemky v německém Hamburku se nepřihlásil ani jediný zájemce. Nepomohlo ani posunutí uzávěrky soutěže z konce listopadu na polovinu prosince, informoval dnes server Aktuálně.cz.

Stát v Hamburku na osm let nabízel pozemky a stavby v lokalitách Saalehafen, Moldauhafen a Peutehafen o celkové rozloze zhruba 42.000 metrů čtverečních. "Nyní zvažujeme alternativy, jak v této záležitosti postupovat dále," řekl serveru bez bližších podrobností mluvčí ministerstva Karel Hanzelka.

Podle podmínek výběrového řízení mělo nabídnuté nájemné činit nejméně 118.041 eur (zhruba 3,1 milionu Kč) ročně včetně daně z nemovitosti. To v zásadě odpovídá částce dosud placené Českou republikou. Stát totiž vlastní pouze část zmíněné výměry. V majetku českého státu je necelých 14.000 metrů čtverečních v místě zvaném Peutehafen, zbylých zhruba 28.000 metrů čtverečních má ČR na základě smlouvy z roku 1929 v 99letém pronájmu. Ten vyprší v roce 2027.

Podle Jindřicha Vodičky ze společnosti České přístavy byly podmínky výběrového řízení nevýhodné a příliš omezující. Upozornil také, že do takzvaného bazénu v Hamburku není možné pořádně zaplout, protože je zanesený a zanedbaný. A hlavně podle něj pro český přístav teď není větší využití, píše server.

Pozemky v Hamburku získalo Československo po první světové válce na základě versailleské mírové smlouvy. Část pozemků tehdejší republika koupila a část si pronajala. Plochy do začátku 90. let užíval státní podnik Československá plavba labsko-oderská. V roce 1992 se uskutečnila privatizace tohoto podniku a vznikla akciová společnost Československá plavba labská (ČSPL).

Stát poté vedl se společností a následně se správcem její konkurzní podstaty spor o to, zda pozemky byly převedeny v rámci privatizace a zda patří do konkurzní podstaty společnosti. Spor se urovnal až koncem loňského roku, kdy správce hamburské nemovitosti z podstaty vyloučil.

Československo v období první republiky získalo do pronájmu i pozemky ve štětínském přístavu, ty však Polsku vrátilo už v 50. letech minulého století kvůli ukončení provozu československé plavby po Odře.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK