Belka: MMF pomůže Řecku, pokud o to bude požádán

30.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava/Berlín 30. prosince (ČTK) - Mezinárodní měnový fond by v případě žádosti o pomoc z Atén nebo z Bruselu poskytl finanční podporu Řecku, které prožívá krizi veřejných financí. Řekl to dnes v rozhovoru pro agenturu Reuters šéf evropského oddělení MMF Marek Belka. Evropská unie by však podle něj měla vytvořit svůj vlastní mechanismus pro pomoc v takovýchto případech. Případnou pomoc Řecku ze strany EU však dnes označil německý ministr financí za chybný krok.

"EU by měla vytvořit mechanismus na pomoc zemím, které se dostaly do situace Řecka. Musíme však věřit, že Řecko si své problémy vyřeší samo," uvedl polský činitel MMF. Na otázku, zda je fond připraven pomoci, řekl: "Ano, jsme připraveni. Bude to však záležet na tom, zda o to EU nebo Řecko požádají."

Tento měsíc se obnažila fiskální krize Řecka, když mu kvůli prudce rostoucímu rozpočtovému deficitu a zhoršující se dynamice zadlužování všechny tři hlavní světové ratingové agentury snížily úvěrové hodnocení. Pro nejzadluženější zemi eurozóny to bude znamenat především zvýšené náklady na další výpůjčky a obsluhu dluhu. Letos má řecký rozpočtový deficit dosáhnout téměř 13 procent HDP a vláda jej chce příští rok srazit pod deset procent.

Investoři se obávají, že problémy s dluhem by nakonec mohly Řecko odstřihnout od financování svých dluhů na trzích dluhopisů. Hrozil by tak státní bankrot, nákladná sanace ze strany EU a podkopání důvěry v euro a evropská investiční aktiva vůbec.

Zatímco německá kancléřka Angela Merkelová se nedávno k otázce možné pomoci Řecku vyjádřila vstřícně, německý ministr financí Wolfgang Schäuble takovou alternativu označil za špatnou. "Byla by to chybně pochopená solidarita, kdybychom měli podporovat Řecko finanční pomocí," řekl ministr pro čtvrteční vydání listu Boersen Zeitung. Hlavní německou podmínkou při zakládání eurozóny v 90. letech byl zákaz zachraňovat zadlužené členské země penězi ostatních členů měnové unie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK