Akcie se letos zhodnotily o 30 pct, index skončil na 1117,3 bodu

30.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. prosince (ČTK) - České akcie se v roce 2009 zhodnotily o více než 30 procent, jejich raketový růst začal počátkem března. Největší posílení zaznamenaly akcie NWR, ztráty postihly jen Unipetrol a Orco. Index PX zakončil letošní rok o 30,19 procenta silnější na 1117,3 bodu. Výsledky převzala ČTK z burzy.

České akcie se po dosažení dna na začátku března vydaly prudce nahoru a ve dvou silných růstových vlnách se postupně dostaly na hodnoty z loňského října, tedy období před pádem americké banky Lehman Brothers. "Rok 2009 byl rokem zotavení a prudkého růstu," řekl ČTK analytik Komerční banky Josef Němý.

Index PX je nyní o téměř 80 procent silnější než v polovině února, kdy trh dosáhl svého dna. Většina českých akcií si připsala zajímavé zisky. Vítězem roku 2009 jsou akcie NWR, které více než zdvojnásobily svou hodnotu.

V první polovině roku byla na trhu patrná vyšší aktivita, která byla doprovázena většími výkyvy kurzů, upozornil analytik společnosti Fio David Brzek. Ve druhé části roku se index pražské burzy pohyboval ve velmi úzkém pásmu zhruba 1100 až 1200 bodů. Aktivita v tomto období byla podle něj velmi nízká a investoři příliš nereflektovali podnikové zprávy ani celkovou náladu na světových trzích.

Generální ředitel Burzy cenných papírů Petr Koblic končící rok označil za "velmi turbulentní". Obtíže předpokládá i v roce 2010. "Zprávy, které přicházejí ze světa a ovlivňují burzy, jsou stále nejasné. Investoři jsou přehnaně citliví a dá se očekávat, že i příští rok bude ve znamení zvýšené volatility," řekl v rozhovoru pro Rádio Česko. Hlavním tahounem pražské burzy byla podle něj i letos společnost ČEZ. "Dominance ČEZ byla značná, je alfou a omegou pražské burzy, je to nejsilnější středoevropská akcie," podotkl.

Analytici oslovení ČTK odhadují, že příští rok by mohly růst zhruba o desetinu hodnoty. Pro vývoj akciového trhu v ČR bude podle analytika Patria Finance Jiřího Fišera v příštím roce nejdůležitější to, zda a v jaké síle dojde k očekávanému ekonomickému oživení v západní Evropě. Na tom bude záviset oživení firemních investic a později také obnovení růstu domácí spotřebitelské poptávky. "Pokud bychom vzali současné roční cílové ceny analytiků pro české akcie, činí růstový potenciál včetně vyplacených dividend domácího indexu PX 12 procent ze současné hodnoty," odhadl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK