Pražská burza při poslední letošní seanci oslabila

30.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. prosince (ČTK) - Pražská burza během posledního obchodního dne tohoto roku oslabila. V červených číslech končila většina titulů, hlavní index PX přišel o 0,75 procenta na 1117,3 bodu, vyplývá z výsledků burzy.

"Poslední obchodní den roku 2009 podle očekávání nepřinesl žádné podnikové zprávy a pražská burza tak následovala vývoj na evropských trzích, kde se vybíraly zisky," komentoval dnešní dění Josef Němý z Komerční banky.

Nejméně se dařilo síti autobazarů AAA Auto, která přišla o bezmála dvě procenta a její akcie skončily na 13,50 za kus. O více než jedno a třičtvrtě procenta přišly také Komerční banka a Unipetrol. Rok zakončily na úrovni 3929 Kč, resp. 139,50 Kč za akcii.

Proti proudu šly pouze developer Orco, textilka Pegas Nonwovens a tabáková Philip Morris. Akcie Philip Morris si připsaly téměř 3,5 procenta na 8796 korun.

Za celý letošní rok ovšem index PX posílil o 30,2 procenta, což je podle Němého jeden z jeho nejlepších výsledků v historii.

Nejlépe se za celý rok vedlo akciím NWR. "Ty růstem o 122 procent více než zdvojnásobily svou hodnotu," upozornil. O 90 procent poskočily také akcie Pegasu. "Za rok 2009 poklesly pouze tři tituly: o necelých sedm procent Unipetrol a shodně o jedno procento Telefónica O2 ČR a Orco," poznamenal Němý.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK