Gazprom: Nový kontrakt s Ukrajinou odvrátil plynovou válku

31.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 31. prosince (ČTK) - Ruský plynárenský monopol Gazprom nečeká v novém roce plynovou válku s Ukrajinou. Důvodem je uzavření nové desetileté dohody o regulaci dodávek. Uvedl to v rozhovoru pro ruskou rozhlasovou stanici Echo Moskvy mluvčí Gazpromu Sergej Kuprijanov.

"Podepsali jsme, podle našeho názoru, dobrou dohodu s ukrajinským Naftogazem. Tudíž můžeme oslavovat letošní Nový rok doma," uvedl Kuprijanov. Dodal rovněž, že riziko pokuty pro Ukrajinu za příliš nízkou spotřebu v roce 2010 je téměř nulové.

Gazprom rovněž podle mluvčího stáhl žalobu na ukrajinskou státní firmu Naftogaz u soudu ve Stockholmu kvůli plynové krizi z ledna 2009, napsala agentura Reuters.

Neshody Moskvy a Kyjeva kolem plateb a cen zastavily na začátku letošního roku cestu ruského plynu přes Ukrajinu do Evropy a zkomplikovaly zásobování hlavně balkánských zemí, ale třeba i Slovenska. Na vrcholu zimy se tak ocitly bez tepla miliony evropských domácností. Narušení dodávek plynu navíc způsobilo újmu rovněž evropskému průmyslu.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má na vývoz této suroviny z Ruska monopol. Společnost je klíčovým exportérem plynu do Evropy, kde její dodávky pokrývají zhruba čtvrtinu celkové spotřeby. Valná většina dodávek ruského plynu do Evropy přitom prochází přes Ukrajinu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK