Ceny kovů letos prudce rostly, měď získala nejvíc za třicet let

31.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 31. prosince (ČTK) - Ceny základních průmyslových kovů v uplynulém roce díky počínajícímu oživení světové ekonomiky z globální recese prudce rostly. Cena mědi, která je nejpoužívanějším kovem, získala 139 procent a zaznamenala nejvyšší nárůst za nejméně tři desetiletí. Ohledně roku 2010 však jsou analytici opatrní.

Měď v tříměsíčním kontraktu na Londýnské burze kovů (LME) skončila dnešní obchodování na 7375 dolarech za tunu proti 3090 dolarům na konci roku 2008. Vedle oživování ekonomiky na kovy a obecně komodity příznivě působil zejména pokles dolaru a návrat investorů do komodit po jejich propadu z konce loňského roku.

Cena mědi letos rostla v každém čtvrtletí, což byla její nejdelší čtvrtletní série růstu od konce roku 2006, kdy zakončila řadu devíti růstových čtvrtletí. Průměrný čtvrtletní přírůstek ceny činil asi 24 procent.

Cena hliníku na LME za celý rok získala 45 procent a skončila na 2230 dolarech za tunu. Zinek posílil o 11 procent na 2560 dolarů a olovo vyskočilo o 143 procent na 2432 dolarů. Cín zakončil rok na 16.950 dolarech za tunu a získal 58 procent. Nikl zpevnil celoročně stejným tempem na závěrečných 18.525 dolarů.

Názory na vývoj v příštím roce jsou mezi analytiky rozdílné a někteří na další podobný růst nesázejí. "Letos se ceny zdvojnásobily, pochybuji však, že to příští rok zopakují," řekl agentuře Reuters analytik Edward Meir z newyorské firmy MF Global. "Jsou už (ceny) trochu odpojené od reality. Fundamentální faktory prostě takové ceny neodůvodňují a vzhůru je vedou jiné věci - nové peníze od investorů nebo kurz dolaru," dodal.

Jiní naopak poukazují na postupný nárůst poptávky a zejména roli rozvojových mocností. "Nepodceňujte spojené síly Číny a Indie, které hodlají konkurovat a rozvíjet své ekonomiky," řekl analytik banky Fairfax John Meyer.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK