Na Slovensku byl zahájen elektronický mýtný systém

01.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 1. ledna (ČTK) - Slovensko dnes o půlnoci spustilo elektronický systém výběru mýta pro nákladní auta, kamiony a autobusy. Původně měl být zahájen v lednu 2009, kvůli nesrovnalostem ve výběrovém řízení se termín víckrát posunul. Zavedení mýta budou zřejmě provázet protesty malých a středních dopravců, kteří si stěžují na vysoké poplatky a údajnou nepřipravenost systému.

Provozovatel mýta - společnost SkyToll, ani mýtná policie pověřená dohledem nad všemi pravidly v první dny po spuštění systému potíže neočekávají. Zaregistrovalo se do něho údajně dostatek vozidel potřebných na bezproblémový start.

Na pondělí 4. ledna však naplánovali protest proti mýtu především malí a střední přepravci. Tvrdí totiž, že se jim výrazně zvýší náklady, v některých případech se prý nevyhnou likvidaci. Chtějí proto přijet se svými vozidly na benzínové pumpy, kde by se podle neoficiálních informací mohli pokusit brzdit běžný provoz.

Elektronické mýto budou od ledna na dálnicích, rychlostních komunikacích i vybraných silnicích první třídy platit všechna vozidla nad 3,5 tuny. Kilometr jízdy na těchto úsecích vyjde dopravce, kteří budou mít povinnost mýto platit, od 6,3 centu (1,66 Kč) do 20,9 centu bez daně z přidané hodnoty podle typu silnice a kategorie vozidla. Důležitá bude kromě hmotnosti i emisní třída vozidla, která určuje, do jaké míry znečišťuje životní prostředí. Na autobusové přepravce se bude oproti původním návrhům mýtného vztahovat zvýhodněná sazba.

Elektronický systém založený na satelitní technologii vybudovala společnost SkyToll, která vyhrála tendr s nejvyšší nabídkou za zhruba 852 milionů eur (asi 22,5 miliardy Kč) po vyloučení ostatních uchazečů ze soutěže. Z tendru byla vyřazena konsorcia ToSy.sk, Slovakpass a rakouský Kapsch, který provozuje elektronický výběr mýtného v Česku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK