Ekonomika letos zastaví pád, bude ale asi hlouběji do peněženek

01.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. ledna (ČTK) - Pokles výkonu českého hospodářství se v roce 2010 pravděpodobně zastaví. Netýká se to ale všech odvětví. Zatímco například výroba automobilek se stabilizuje, stavebnictví čeká další pokles zakázek. Současně je možné očekávat, že nízká inflace, rostoucí nezaměstnanost a velmi mírný růst mezd mohou vést poprvé po mnoha letech k poklesu reálných příjmů, upozorňují někteří ekonomové. Klíčem ke všem oblastem české ekonomiky bude hlavně trvání a síla očekávaného oživení v západní Evropě.

Růst tuzemské ekonomiky by měl být letos jen mírný. Analytici oslovení ČTK odhadují růst hospodářství v roce 2010 mezi jedním až dvěma procenty, během roku však můžou nastat výkyvy. Česká národní banka očekává letošní růst ekonomiky o 1,4 procenta, ministerstvo financí o 0,3 procenta a Evropská unie o 0,8 procenta. Za rok 2009 očekávají ekonomové většinou čtyřprocentní pokles ekonomiky.

Nezaměstnanost by se na konci letošního roku měla podle ekonomů stále pohybovat v blízkosti desetiprocentní hranice. Ta přitom může být během roku i překonána, a to spíše v první polovině.

Naopak problémem ekonomiky by v příštím roce neměla být inflace, i když růst cen podpoří vládní úsporný balíček, který zvyšuje spotřební daně a daň z přidané hodnoty. Podle obchodníků ale zvýšení sazby daně z přidané hodnoty o jeden procentní bod zdraží zboží v roce 2010 jen nepatrně. Tvrdí, že kvůli ostré konkurenci se budou snažit růst DPH utlumit na úkor svých marží. Snížená sazba DPH, do které patří také potraviny, od dnešního dne vzrostla z devíti na deset procent a základní z 19 na 20 procent.

Průmyslová výroba by se stejně jako celá ekonomika měla v roce 2010 vrátit k růstu, který ovšem bude podle většiny ekonomů spíše symbolický kolem tří procent. Za rok 2009 analytici čekají více než 12procentní pokles průmyslové výroby. Výjezd z krize bude sice podle tuzemských podniků trvat mnohem déle, než jaké byly představy a naděje na jejím začátku, přesto mnoho z nich věří pro rok 2010 ve zlepšení výkonnosti.

Automobilky, které jsou tahounem průmyslu, odhadují výrobu v roce 2010 na úrovni 950.000 vozidel, tedy přibližně stejně jako loni i v roce 2008. Zájem o automobily z Česka bude letos stejně jako v roce 2009 ovlivňovat především ekonomická situace na hlavních evropských trzích a stimulační opatření typu šrotovného.

Zlepšení podle odborníků nečeká ani další indikátor stavu hospodářství, kterým je stavebnictví. Podle Svazu podnikatelů ve stavebnictví (SPS) bude v roce 2010 dále pokračovat pokles nových stavebních zakázek. Týkat se to ale už nemusí jen pozemního stavitelství, ale také inženýrských staveb. Pokles pravděpodobně čeká bytovou výstavbu. Jestliže se ještě za rok 2009 podle SPS v Česku postavilo kolem 35.000 nových bytů, letos to už nebude asi více než 30.000 jednotek. Ohledně cen bytů už realitní odborníci další pokles neočekávají, ustálí se přibližně na úrovni roku 2009. Loni se ceny bydlení snížily v závislosti na lokalitě a typu nemovitosti až o pětinu.

Silnější celkový výkon ekonomiky bude mít podle podle oslovených analytiků vliv také na postupné posilování koruny vůči euru. Koncem roku 2010 by koruna mohla podle většiny z nich zpevnit pod hladinu 25,00 Kč/EUR. K dolaru bude zhodnocení kurzu koruny záležet na vývoji na světových trzích.

Dalšího poklesu se letos pravděpodobně nemusí obávat ani držitelé akcií, i když jejich další růst bude jen mírný. Jejich hodnota se v roce 2010 může podle analytiků zvýšit v průměru asi o desetinu. Vývoj českého akciového trhu ale bude záviset hlavně na tom, zda a v jaké síle dojde k očekávanému ekonomickému oživení v západní Evropě. Loni tuzemské akcie zpevnily zhruba o 30 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK