Vyšší daně letos zdraží hlavně benzin, alkohol a cigarety

01.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. ledna (ČTK) - Zřejmě o stokoruny měsíčně se podle odhadů letos lidem zvýší výdaje na provoz jejich domácností. Vyšší náklady jsou výsledkem vládního úsporného balíčku, kterým se ode dneška mění některé zákony v souvislosti se snahou zmírnit propad letošního státního rozpočtu. Zvyšuje se například DPH a spotřebních daně z pohonných hmot, cigaret a alkoholu. S většími útratami tak musejí počítat především motoristé, kuřáci a konzumenti alkoholu.

Cena za benzin a naftu se ode dneška zvyšuje o korunu na litr. Zvýšení spotřební daně u benzinu a nafty o korunu v kombinaci se zvýšením DPH může podle výpočtů zvýšit cenu pohonných hmot až o 1,50 Kč na litr.

Větší útraty čekají i ty, kdo se rádi napijí alkoholu. Daň z půllitru piva se zvyšuje o 50 haléřů a o pětikorunu na litr lihu.

Zvýšit by se také měla zhruba o dvě koruny cena za krabičku cigaret. V případě cigaret lze však s růstem cen počítat až po doprodání starých zásob, tedy patrně od jara. Krabička nejlevnějších cigaret by měla pak stát zhruba 63 korun

Další zdražení většiny zboží a služeb se očekává v souvislosti se zvyšováním daně z přidané hodnoty. Snížená sazba DPH, do které patří potraviny, ode dneška vzrostla z devíti na deset procent a základní z 19 na 20 procent. Obchodníci ale upozorňují, že zvýšení DPH v plné výši kvůli konkurenci do ceny nebudou moci promítnout a růst cen se budou snažit utlumit na úkor svých marží.

Změny se od letoška dočká také daň z nemovitosti. Tu poslanci na návrh vlády zdvojnásobili a většina krajských měst hodlá zvýšení využít. Daň je stoprocentním příjmem obce, kde se nemovitost nachází. Zvýšení se má týkat hlavně daně placené z bytů, rekreačních staveb, nemovitostí pro podnikání nebo garáží. Poplatky za zahrady, ornou půdu a louky zůstanou většinou nezměněné.

Bez ohledu na zvýšení daní zřejmě ale nejvíce úsporný balíček dopadne na matky pobírající mateřskou. Tuto dávku dostávají 28 týdnů, její vyplácení zpravidla začíná šest až osm týdnů před porodem. Žena, která před nástupem na mateřskou brala 20.000 korun hrubého, bude letos dostávat o zhruba 3000 korun méně, než kdyby přivedla potomka na svět už loni. Návrh na opětovné zvýšení mateřské by ale měli znovu měli projednávat poslanci. Rodičovský příspěvek se nemění.

Zvýšení spotřebních daní a sazeb daně z přidané hodnoty má letos do státního rozpočtu přinést zhruba 23 miliard korun. Cílem změn bylo snížit schodek letošního státního rozpočtu na 163 miliard korun. Všechny změny se mají týkat jen letošního roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK