Cena zlata roste už deset let, letošek asi nebude výjimkou

01.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York/Praha 1. ledna (ČTK) - Cena zlata se na světových trzích zvyšuje nepřetržitě už skoro deset let a výjimkou zřejmě nebude ani letošní rok. Myslí si to větší část analytiků, podle nichž jsou dosavadní důvody k růstu ceny kovu zcela zřejmé: mimořádně expanzivní měnová politika, která povede k inflaci, a kvůli slábnoucímu dolaru i zájem o zlato ze strany některých centrálních bank, hlavně v Asii.

"Zlato se těší dlouhému a úctyhodnému růstu. Od cyklického minima blízko 255 dolarů za unci v dubnu 2001 se jeho cena zvýšila už asi o 380 procent na nový rekord nad 1225 dolary," řekl hlavní analytik trhu drahých kovů ve společnosti Rosland Capital Jeffrey Nichols. "Pokud jde o rok 2010, nebude nic překvapivého, když cena vystoupí na 1500 dolarů," dodal.

Názory na to, kde by mohla být cena zlata do roka, se ale dost liší. Drtivá většina analytiků nicméně počítá s růstem ceny, nikoli s poklesem. Například analytici investiční banky Goldman Sachs nedávno zvýšili cílovou cenu z 960 na 1350 USD/oz. Někteří analytici si myslí, že cena vystoupí až na 2000 dolarů.

"Vše nasvědčuje tomu, že cena zlata se bude zvyšovat," poznamenal investiční poradce společnosti Sander Capital Advisors Mike Sander. Pro další růst cen podle něj hovoří špatný stav veřejných financí v USA, kvůli němuž se dolar po nynějším přechodném růstu patrně opět vrátí na dráhu poklesu.

Loňský rok byl devátým v řadě, kdy zlato přineslo investorům zisky. Takovým výsledkem se nemůže pochlubit žádná jiná komodita, ať jsou to cenné papíry, měny, suroviny či potraviny. S dalším růstem ceny ale zřejmě budou spojena i mnohem větší rizika než dosud, a vydělat na růstu ceny zlata proto bude mnohem složitější.

K růstu cen zlata loni přispíval pokles kurzu dolaru, už během roku se ale ukázalo, že slábnoucí dolar není zdaleka hlavním důvodem, proč se ceny zlata zvyšují. Dolarový index za celý rok oslabil jen asi o čtyři procenta, zatímco cena zlata se zvýšila o 25 procent. Zlato se navíc na rekordech ocitlo i v dalších měnách, nejen v dolarech.

Vzhledem k vytrvalému růstu cen je ale podle analytiků nutné počítat s tím, že další růst bude provázen výraznými cenovými výkyvy. Cena zlata se zřejmě bude zvyšovat i v situaci, kdy dolar přestane oslabovat nebo i přechodně zpevní. Významnou roli totiž hrají centrální banky, hlavně v Indii a Číně. Především Čína, která má zdaleka nejvyšší devizové rezervy na světě, dala několikrát najevo, že ji vytrvalý pokles kurzu dolaru znepokojuje. Už delší dobu proto mění dolary za zlato, takže v rezervách snižuje podíl dolarů a naopak zvyšuje podíl zlata.

Základní rovnice je proto zřejmá: na jedné straně slábnoucí dolar, na straně druhé stále větší zájem o nákup zlata. Žlutý kov, jak se zlatu jinak říká, do svých portfolií zařazuje stále více investorů. Jednak se snaží více rozložit skladbu aktiv, jednak se brání proti inflaci, se kterou později počítají.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK