Těžba ropy v Rusku loni vystoupila na nový postsovětský rekord

02.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 2. ledna (ČTK) - Těžba ropy v Rusku se loni zvýšila na nový rekord v novodobé historii země. Předběžné údaje tamního ministerstva energetiky ukazují, že v průměru se v Rusku loni těžilo 9,925 milionu barelů ropy denně, což je asi o 1,5 procenta více než v roce 2008. Rusko je nyní největším producentem ropy na světě a s dalším růstem těžby počítá i v letošním roce.

Rusko se tak z hlediska těžby ropy vrací na růstovou dráhu, kterou přerušilo v roce 2008. Tehdy se denní těžba snížila na zhruba 9,78 milionu z 9,87 milionu barelů v roce 2007. Byl to zároveň první pokles objemu těžby po deseti letech.

Loňský návrat k růstu těžby ropy lze přitom považovat za překvapivý. Na konci roku 2008 totiž analytici většinou předpovídali, že pokles těžby bude pokračovat, a to hlavně kvůli slabším investicím do rozvoje nových polí. Důvodem k pesimistickým předpovědím byl tehdy i fakt, že se prudce snižovaly ceny ropy.

V průběhu loňského roku se ale ceny ropy zotavily a vyšplhaly se až k 80 dolarům za barel, zatímco začátkem roku se pohybovaly kolem 40 dolarů a přechodně klesly ještě níže. Největší ruské těžební firmy v čele se společností Rosněfť tak urychlily rozvoj nových polí na východě Sibiře, aby zajistily surovinu pro první ruský ropovod k pobřeží Pacifiku. Těžba tak nakonec překonala původní odhady.

Analytici nyní předpokládají, že v letošním roce by Rusko mohlo objem těžby ropy zvýšit asi o 1,1 procenta. Spoléhají přitom právě na nová pole v oblasti východní Sibiře, která by měla pomoci vyrovnat pokles těžby ve starších polích více na západ. Důležitost východosibiřských polí tak patrně dál poroste.

Rusko v současné době těží více ropy než Saúdská Arábie, která je tradičně největším světovým producentem této suroviny. Saúdové ale nyní záměrně těží méně ropy, neboť Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), již jsou hlavním představitelem, si zhruba před rokem odsouhlasila snížení těžby, aby vyrovnala pokles poptávky v důsledku hospodářské krize.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK