ČNB schválila vstup Italů do Union banky

29.10.2002 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Česká národní banka oficiálně povolila italské skupině Investmart, která již v květnu podepsala smlouvu o koupi 70 procent akcií Union banky od Union Group za 2,833 miliardy korun, vstup do tohoto ústavu.

Česká národní banka dne 24. 10. 2002 udělila společnosti Invesmart B.V. souhlas s nabytím kvalifikované účasti na Union bance, a.s. v rozsahu alespoň 50 % hlasovacích práv prostřednictvím získání podílu na Union Group, a.s. Invesmart B.V. v nové žádosti doložil veškeré skutečnosti vyžadované Zákonem o bankách a prováděcí vyhláškou. Rozhodnutí ve správním řízení již nabylo právní moci, jelikož společnost Invesmart B.V. se vzdala možnosti podat proti němu rozklad.

Union banka potřebovala nového investora především kvůli nutnému navýšení kapitálu a řešení rizikových pohledávek z minulosti. Pokud by strategického investora nezískala, hrozily jí potíže s nedostatkem kapitálu, což by mohlo v konečném řešení vést až k odebrání licence. Union banka nyní zřejmě bude ještě jednat s ministerstvem financí o vyřešení následků stabilizačního programu. 

Union banka byla založena v roce 1991 jako regionální banka s cílem napomoci restrukturalizaci ostravského regionu. Do roku 1993 posílily svou akcionářskou účast v bance velké průmyslové podniky z regionu, například akciové společnosti Severomoravská plynárenská, Vítkovice nebo Nová huť.
 
Akciová společnost Union banka se základním kapitálem 2,444 miliardy korun drží v současné době zhruba 1,5procentní podíl na trhu drobných klientů. Loňské hospodaření ukončila ztrátou 212 miliónů korun. Za tři čtvrtletí letošního roku vykázala zisk 134,6 miliónu korun.
 
 
Zdroj: Česká národní banka, ČTK

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ