Slovenští dopravci nevylučují kvůli mýtnému blokádu dálnic -------------------- --------------------

05.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava/Mosty u Jablunkova (Frýdecko-Místecko) - Slovenští autodopravci trvají na tom, aby stát v elektronickém mýtném odstranil nedostatky. V opačném případě zváží ostré protesty a nevyloučili ani blokádu dálnic. Nově zavedené mýtné na Slovensku i dnes způsobilo mnohakilometrové kolony na hraničních přechodech.

Elektronické vydávání čtecího zařízení navíc časně ráno přechodně zkolabovalo. Řidiči nákladních vozů se tak nemohli na některých distribučních místech k placení mýtného zaregistrovat. Výběr mýtného podle mediální zástupkyně provozovatele mýtného systému SkyToll Lenky Lendacké kvůli výpadku přerušeno nebylo. Společnost podle ní již udělala potřebné kroky k urychlení registrace autodopravců na hraničních distribučních místech.

Přesto se na česko-slovenském přechodu v Mostech u Jablunkova znovu tvořily dlouhé kolony kamionů. V pondělí večer dosahovala délky asi osmi kilometrů, přes noc se zkrátila asi na šest kilometrů, vozidla ale stála ve dvou jízdních pruzích. Odpoledne tu stálo přibližně 200 vozů ve 4,5 kilometrové řadě. Velké zdržení kvůli registraci ale měli řidiči kamionů na i na maďarsko-slovenském přechodu Rajka-Rusovce.

Slováci sice ráno tvrdili, že vozy dnes mimořádně pustí do země bez palubní jednotky mýtného a nebudou je pokutovat, policejní prezidium v Bratislavě ale tento postup odmítlo. Řidiči i nadále potřebují čtečky, které je nutno koupit před vjezdem na Slovensko, řekl ČTK moravskoslezský policejní mluvčí Stanislav Sobol.

K řešení situace se dnes snažil přispět i český ministr dopravy Gustav Slamečka, jednal o ní se slovenským kolegou Ľubomírem Vážnym. Slováci slíbili, že od středy zavedou v Mostech pro řidiče kamionů autobusovou kyvadlovou dopravu k nejbližšímu registračnímu místu na slovenské straně. Nově tu také upraví jízdní pruhy, jeden ve směru na Slovensko přibude.

Proti novému systému elektronického mýtného protestují malí a střední dopravci. Nespokojené firmy tvrdí, že výběr mýtného je nepřipravený a přinesl jim další náklady, které mohou vést až k jejich krachu. Dopravci už v pondělí začali sbírat podpisy pod petici a své požadavky chtějí prosadit i v parlamentu. Pod peticí mají už více než 20.000 podpisů.

"Trváme i nadále na tom, že systém je nepřipravený. Velká část našich členů je pro tvrdý a ostrý protest," řekl zástupce Unie autodopravců Slovenska (UNAS) Jaroslav Polaček. K dalším protestním akcím dopravci podle něj přistoupí v případě, že slovenské ministerstvo dopravy s nimi nebude ochotné nejpozději do týdne jednat o řešení údajných nedostatků mýtného systému. Unie zastupuje přibližně 350 firem.

Unie se chystá požádat generální prokuraturu, aby předběžným opatřením pozastavila účinnost všech předpisů týkajících se mýtného systému.

Povinnost platit za jízdu po dálnicích a vybraných silnicích mýtné podle projeté vzdálenosti mají na Slovensku řidiči nákladních vozů nad 3,5 tuny a autobusů. Do systému se musí nejprve zaregistrovat a nechat si nainstalovat palubní jednotku, která zachytává pohyb vozidla po zpoplatněné silnici.

V pondělí, které bylo prvním pracovním dnem ostrého provozu systému, bylo na mýtných transakcích vybráno 250.838 eur (asi 6,6 milionu Kč). K dnešnímu dni se pak do mýtného systému podle SkyToll zaregistrovalo zhruba 66.500 vozidel, přičemž více než polovina z nich je vedena v režimu následného placení mýtného. V něm se autodopravci mohou zaregistrovat na všech kontaktních místech a na 82 distribučních místech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK