Ceny ropy se příliš nemění, barel WTI je za více než 81 dolarů

05.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 5. ledna (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích se dnes držely v blízkosti hodnot, na které vystoupily v pondělí. Oba hlavní kontrakty, tedy na americkou lehkou ropu West Texas Intermediate (WTI) i na severomořský Brent, se tak drží nad 80 dolary za barel. Ceny podporuje chladnější počasí v USA a rovněž očekávané snížení zásob ropy v amerických skladech.

Krátce před 19:00 se barel WTI prodával za zhruba 81,60 USD a proti předchozímu závěru byla jeho cena vyšší jen asi o 0,1 procenta. Během dne se vyšplhala až na 81,99 USD. Barel ropy Brent zdražil asi o 0,4 procenta na téměř 80,50 USD a přechodně se dostal až na 80,76 USD. Přechodně se ale jeho cena snížila i pod 80 dolarů.

"Zdá se, že pondělní nadšení trochu vyprchalo," řekl viceprezident společnosti MF Global Mike Fitzpatrick. Naopak se prý na trhu znovu začíná objevovat skepse, kterou podporuje i nynější chladné počasí. Kvůli němu se totiž lidem zvýší náklady na otop. Značná nejistota panuje i kolem dalšího vývoje americké ekonomiky.

Meteorologové předpokládají, že kvůli chladnému počasí by tento týden mohla být poptávka po otopu v USA asi 21 procent nad normálem. Poptávka po topném oleji by mohla být vyšší zhruba o 11 procent, než je v tomto ročním období běžné. Na cenu ropy má vliv i kurz dolaru, který se dnes převážně snižoval v reakci na zprávu o silném propadu prodeje domů v USA.

Cena ropy se nyní pohybuje kolem nejvyšších hodnot za poslední více než dva měsíce. Za celý loňský rok cena vzrostla asi o 78 procent, pořád je ale hluboko pod rekordem z července 2008, kdy v případě americké ropy WTI vystoupila až na 147,27 USD.

V pondělí trhu pomáhal k růstu i spor o ceny ropy, který vedou Rusko s Běloruskem. Rusko kvůli sporu krátce zastavilo dodávky ropy do běloruských rafinerií, už je ale zase obnovilo. Spor ještě nebyl vyřešen, tranzit ropy přes Bělorusko do zemí Evropské unie přerušen nebyl.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent únor 80,44 80,12 New York - Nymex WTI únor 81,63 81,51

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK