Maďarsko splnilo roční limit rozpočtového deficitu od MMF

05.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 5. ledna (ČTK) - Maďarsko v prosinci uzavřelo rozpočet s přebytkem 205 miliard forintů (20 miliard Kč), a zřejmě tak splnilo roční limit určený Mezinárodním měnovým fondem (MMF). Celoroční schodek podle předběžných čísel odpovídá 3,6 procenta hrubého domácího produktu, zatímco fond stanovil strop na 3,8 procenta, uvedlo dnes maďarské ministerstvo financí.

Prosincový přebytek dopadl dobře i proti očekávání. Odhady počítaly s kladným saldem 135 miliard forintů. Ministr financí Péter Oszkó uvedl, že nad plánovanou sumou byly v prosinci nepřímé daně, zejména daň z přidané hodnoty. Daně z podnikových zisků proti tomu byly pod odhady.

Celoroční deficit maďarského rozpočtu byl podle maďarských účetních postupů 918,6 miliardy HUF, zatímco ministerstvo mělo v plánech 992,4 miliardy HUF. Pomohlo k tomu, že příjmy v prosinci překonaly očekávání.

Konečná čísla podle mezinárodních postupů, kterými se fond řídí, ale budou k dispozici později, až zveřejní své bilance i lokální vlády.

Meziročně se deficit zvýšil jen nepatrně. V roce 2008 skončila maďarská rozpočtová bilance schodkem 910,6 miliardy forintů, připomněla agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK