Stávka v klíčovém měděném dolu v Chile by dnes mohla skončit

05.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Santiago de Chile 5. ledna (ČTK) - Stávka v chilském měděném dole Chuquicamata, která trvá už dva dny, dnes možná skončí. Očekává se totiž, že zaměstnanci schválí nový návrh na zvýšení platů. Chuquicamata je druhý největší měděný důl na světě a celý komplex se na celosvětové těžbě mědi podílí až ze čtyř procent.

Zaměstnanci stávku zahájili v pondělí ráno a odstávka nepříznivě ovlivnila jejich zaměstnavatele, kterým je chilská státní společnost Codelco. Stávka pomohla k růstu i cenám mědi, které se vyšplhaly nejvýše za posledních 16 měsíců. Během dneška se ale ceny snižovaly, a to právě díky nadějím na urovnání sporu.

Odboráři očekávají, že zaměstnanci vylepšený návrh na zvýšení platů schválí těsnou většinou. Hlasování by mělo skončit v pozdních večerních hodinách SEČ. Nové podmínky se více blíží těm, které si loni v říjnu vyjednali zaměstnanci soukromého dolu Escondida. Ten je největší na světě a patří anglo-australskému koncernu BHP Billiton.

Nový návrh předpokládá, že každý zaměstnanec dostane jednorázovou prémii kolem 24.000 dolarů (asi 436.000 Kč) a možnost čerpat měkké půjčky za téměř 6000 dolarů. Plat by se měl zaměstnancům zvýšit o čtyři procenta. To je podle odborových předáků přijatelný návrh.

Podnik zaměstnancům dosud nabízel zvýšení platu o 3,8 procenta a jednorázovou prémii 23.000 dolarů. O výhodných půjčkách zmínka v původním návrhu nepadla. Zaměstnanci původně žádali zvýšení platu o 7,5 procenta a jednorázovou prémii 28.000 dolarů.

Odboráři i Codelco shodně tvrdí, že mají zájem dosáhnout dohody. Stávka v dole Chuquicamata je první od roku 1996 a objevuje se jen dva týdny před rozhodujícím utkáním v prezidentských volbách. Vláda má proto značný zájem na tom, aby byly protesty do voleb vyřešeny.

Loňský rok byl pro Codelco velmi úspěšný a firma podle zdroje agentury Reuters v těžbě překonala předchozí rekord z roku 2004, kdy vytěžila 1,73 milionu tun mědi. Předběžný odhad za loňský rok podle zdroje nezahrnuje těžbu v dole El Abra, v němž má Codelco 49procentní podíl. Bez tohoto dolu společnost Codelco v roce 2008 vytěžila 1,47 milionu tun mědi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK