E15: Výrobce pasivních radarů ERA znovu patří americkému Rannochu

06.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. ledna (ČTK) - Firmu ERA, výrobce pasivních radarů Věra, po čtyřech letech znovu získala americká Rannoch Corporation, respektive její česká pobočka Rannoch CZ. S odvoláním na obchodní věstník to dnes uvedl deník E15.

Firma již v roce 2006 koupila 100 procent akcií ERA, ale na jaře 2008 je prodala americké SRA International. Reakci staronového vlastníka se E15 nepodařilo získat. "Na globálním trhu by měla být pozice pardubického výrobce silnější," komentoval pro E15 akvizici viceprezident Asociace obranného průmyslu ČR Jiří Hynek.

Firma Era vyrábí sledovací technologie pro řízení letového provozu, letištní provozy a pro oblasti vojenství a bezpečnosti. Nejznámější je její pasivní sledovací systém Věra, který dokáže objevit přítomnost cizího radaru a určit jeho typ, aniž je sám odhalen. Může najednou sledovat až 200 letounů a dokáže velmi přesně stanovit vzdálenost a výšku cíle. Radiolokátor je modernějším nástupcem známého systému Tamara.

Ze zbrojařských kruhů podle E15 v reakci na transakci zaznívají i pesimistické reakce. "Američané údajně převádějí unikátní technologická řešení do Spojených států, kde si je nechávají patentovat. Kdyby chtěla nějaká česká firma určité systémy vyrábět, za patenty by se nedoplatila,“ řekl E15 s odkazem na informace od bývalých zaměstnanců ERA odborník, který si nepřál být jmenován.

Na druhé straně si ale Rannoch podle listu dosud nevedl v továrně špatně "V roce 2006 zvýšil počet zaměstnanců ze 150 na 220. Do personálu a nového vybavení investoval v přepočtu asi 54 milionů korun. Američané navíc převedli do Pardubic část výroby ze Spojených států a také některé vývojové aktivity ohledně softwaru," napsal deník E15. Rannoch a ERA si dříve konkurovaly především v oblasti civilní kontroly vzdušného prostoru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK