Zaměstnanci klíčového měděného dolu v Chile ukončili stávku

06.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Santiago de Chile 6. ledna (ČTK) - Zaměstnanci chilského měděného dolu Chuquicamata přijali vylepšenou nabídku na zvýšení platů a ukončili dvoudenní stávku, která přispěla k růstu cen mědi na světových trzích. Chuquicamata je druhým největším měděným dolem na světě a na celosvětové těžbě mědi se podílí až ze čtyř procent.

Odborový předák Hilario Ramírez podle agentury Reuters řekl, že pro ukončení stávky hlasovala většina zaměstnanců. Zpět do práce se tak vrátí hned v brzkých ranních hodinách.

Výsledky hlasování ukázaly, že pro ukončení stávky se vyslovilo 2610 zaměstnanců, pokračovat chtělo 1203, zatímco kolem 1700 zaměstnanců se hlasování zdrželo. Malá skupinka asi 40 havířů proti výsledku hlasování protestovala. Výsledky prý byly zmanipulované a podle těchto havířů je třeba ve stávce pokračovat.

Zatím není jasné, zda si budou chtít pokračování stávky vynutit i ti havíři, kteří se pro její pokračování vyslovili v hlasování. Odboroví předáci ale tvrdí, že vylepšená nabídka na zvýšení platů byla přijata a stávku je nutné ze zákona ukončit.

Nový návrh předpokládá, že každý zaměstnanec dostane jednorázovou prémii kolem 24.000 dolarů (asi 436.000 Kč) a možnost čerpat měkké půjčky za téměř 6000 dolarů. Plat by se měl zaměstnancům zvýšit o čtyři procenta. To je podle odborových předáků přijatelný návrh.

Podnik zaměstnancům předtím nabízel zvýšení platu o 3,8 procenta a jednorázovou prémii 23.000 dolarů. O výhodných půjčkách zmínka v původním návrhu nepadla. Zaměstnanci původně žádali zvýšení platu o 7,5 procenta a jednorázovou prémii 28.000 dolarů.

Loňský rok byl pro Codelco velmi úspěšný a firma podle zdroje agentury Reuters v těžbě překonala předchozí rekord z roku 2004, kdy vytěžila 1,73 milionu tun mědi. Předběžný odhad za loňský rok podle zdroje nezahrnuje těžbu v dole El Abra, v němž má Codelco 49procentní podíl. Bez tohoto dolu společnost Codelco v roce 2008 vytěžila 1,47 milionu tun mědi.

Stávka přispěla k růstu cen mědi na světových trzích. Cena tříměsíčního kontraktu na měď na Londýnské burze kovů (LSE) v pondělí vzrostla až nad 7500 dolarů (více než 136.000 Kč) za tunu. Dostala se tak nejvýše za posledních 16 měsíců. V úterý, kdy už bylo zřejmé, že stávka asi skončí, se cena začala opět snižovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK