Hlavní index japonských akcií vystoupil na 15měsíční maximum

06.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 6. ledna (ČTK) - Japonské akcie dnes pokračovaly v růstu a hlavní index burzy v Tokiu vystoupil na nejvyšší hodnotu za posledních 15 měsíců. Zájem byl především o akcie bank a díky statistice z USA trh těžil i z nových důkazů, že se zlepšuje celkový stav ekonomiky. Na devizových trzích se zvyšoval hlavně kurz dolaru k japonskému jenu.

Index Nikkei 225 si připsal 49,62 bodu a obchodní den uzavřel růstem v rozsahu 0,46 procenta na hodnotě 10.731,45 bodu. Širší index Topix vzrostl o 1,3 procenta na 931,13 bodu. Trh v posledních dnech výrazně vzrostl a část investorů teď vybírá zisky. Podle analytiků je tedy pravděpodobné, že další růst indexu bude spíše slabší.

K poklesu se vrátily akcie zadlužené letecké společnosti Japan Airlines, které ale v minulých dvou dnech prudce zpevnily. V pondělí si připsaly zhruba 31 procent po zprávách, že podnik může počítat s dalšími úvěry, v úterý pak akcie přidaly další více než dvě procenta.

Dnes akcie Japan Airlines nicméně o 6,7 procenta oslabily, neboť ekonomický list Nikkei napsal, že japonské ministerstvo financí se bude spolu se státní rozvojovou bankou snažit firmu co nejrychleji ozdravit. To znamená, že v úvahu připadá i řízený bankrot.

Japonská média také informovala, že ministr financí Hirohisa Fudžii chce ze zdravotních důvodů rezignovat. To by byla další rána pro premiéra Jukia Hatojamu, který se snaží vypořádat s příliš slabou ekonomikou a vysokým veřejným zadlužením. Analytici ale tvrdí, že dopady této zprávy na trh jsou zatím minimální.

Na devizových trzích se zvyšoval hlavně kurz dolaru k japonskému jenu. Obchodníci berou v úvahu i případnou ministrovu rezignaci a snaží se zjistit, zda by takový krok znamenal i změnu dosavadní politiky. Značný vliv na kurzy měn má ale i nadcházející zpráva o vývoji na trhu práce v USA, která bude zveřejněna tento týden.

"Obchodníci zatím nemají jasno v tom, jak budou měny po páteční zprávě o vývoji nezaměstnanosti v USA reagovat. Chtějí se proto zajistit jak proti riziku poklesu, tak proti riziku dalšího růstu dolaru," poznamenal dealer jedné z japonských bank.

Dolar vůči jenu smazal ztráty a nakonec zpevnil o 0,2 procenta na 91,96 JPY. Začátkem týdne dolar vystoupil až na 93,22 JPY, což byla jeho nejvyšší hodnota za poslední čtyři měsíce. K růstu mu pomohla série příznivých ekonomických dat a celkový optimismus přispěl i k růstu výnosů amerických státních dluhopisů.

Euro k jenu zpevnilo rovněž o 0,2 procenta a dostalo se na 131,98 JPY, britská libra k jenu si připsala 0,1 procenta na 146,91 JPY. Euro k dolaru naopak zůstalo bez větších změn na 1,4355 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK