Nové akcie ČSOB by mohly být na burze v Praze koncem března

06.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. ledna (ČTK) - Plánovaný primární úpis akcií ČSOB na pražské burze lze očekávat na jaře letošního roku, poté, co banka oznámí výsledky hospodaření za loňský rok. Napsal to dnes server Patria Online s odvoláním na slova šéfa Burzy cenných papírů Praha Petra Koblice pro deník Wall Street Journal.

Kotace akcií z primárního úpisu ČSOB odpovídajícího 20 až 49procentnímu podílu v bance by se mohla na pražské burze uskutečnit na konci března či začátkem dubna poté, co banka oznámí své výsledky hospodaření za rok 2009, řekl Koblic.

Na českém akciovém trhu kotované akcie ČSOB by měly podle Koblice dosáhnout obdobné tržní kapitalizace jako v případě dalšího zástupce českého bankovního sektoru - Komerční banky. To odpovídá skoro 147 miliardám korun. Komerční banka má v současné bázi indexu pražské burzy PX podíl 17,66 procenta.

Uvedení minoritního podílu akcií ČSOB na pražskou burzu je součástí restrukturalizačního plánu mateřské belgické bankovní skupiny KBC Groep, který v listopadu schválila Evropská komise. "Povolení Komise otevírá KBC spolu s britskou skupinou Lloyds a nizozemskou ING cestu ke státní pomoci ze strany národních vlád. Banky se zavázaly k odprodeji svých aktiv v rozsahu miliard eur," připomněl server.

Prodej 40procentního podílu by mohl KBC přinést asi 2,0 až 2,5 miliardy eur, což je třetina státní pomoci, uvedl již dříve analytik Atlantik FT Milan Lávička.

ČSOB je největší bankovní skupina v tuzemsku podle objemu aktiv. Její majitel KBC je jednou z předních evropských finančních skupin. Působí zejména v Belgii, zemích střední a východní Evropy a Rusku. Skupina zaměstnává více než 60.000 lidí a má 12 milionů klientů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK