Objem průmyslových zakázek se poprvé od května 2009 propadl

06.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 6. ledna (zpravodaj ČTK) - Průmyslových zakázek v eurozóně v říjnu loňského roku citelně ubylo, konkrétně o 2,2 procenta. V září přitom průmyslové firmy zaznamenaly meziměsíční nárůst o 1,7 procenta. V celé Evropské unii se objem nových zakázek propadl v říjnu ve srovnáních se zářím o 1,6 procenta, v září byl trend opačný a objem zakázek vzrostl o 1,4 procenta. Informoval o tom dnes Eurostat.

Zpomalil i růst cen průmyslových výrobců. V eurozóně v listopadu ceny meziměsíčně rostly jen o 0,1 procenta a v evropské sedmadvacítce o 0,2 procenta. Ještě v říjnu ale společnosti vykázaly růst o 0,3 procenta v eurozóně a o 0,6 procenta v celé unii.

Zarážející je však především propad průmyslových zakázek. Jejich objem stoupal již od května loňského roku. Ekonomové v tomto případě hovořili o konci hospodářské recese, která eurozónu a Evropskou unii potrápila déle než rok. Propad zakázek by byl méně citelný, kdyby celkové statistiky nezahrnovaly výrobu lodí, lokomotiv a kosmických materiálů. V takovém případě by se v říjnu objem zakázek propadl o 0,4 procenta v eurozóně a o 0,8 procenta v celé EU.

Meziměsíční pokles zakázek zaznamenalo celkem 13 členských států unie a 11 z nich zaznamenalo růst. Údaje za tři členské státy nejsou známé. Největší propad v říjnu ve srovnání se zářím evidovaly Dánsko (-14,8 procenta), Irsko (-14,2 procenta) a Francie (-9,2 procenta). Největší růst naopak byl v Maďarsku (7,4 procenta), Slovinsku (5,1 procenta) a Lotyšsku (4,4 procenta).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK