Sektor služeb v eurozóně rostl nejrychleji za více než dva roky

06.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. ledna (ČTK) - Aktivita v sektoru služeb v zemích eurozóny se v prosinci zvyšovala nejrychlejších tempem za více než dva roky. Výsledek sice mírně zaostal za odhady analytiků, velmi dobře si však vedou Německo a Francie, tedy dvě klíčové země eurozóny. Situace se naopak zhoršila ve Španělsku.

Index nákupního managementu ve službách, který sestavuje organizace Markit, vzrostl na 53,6 bodu z listopadových 53 bodů. Zpřesnění listopadového údaje nicméně ukázalo, že aktivita ve službách se vyvíjela poněkud hůře, než se zdálo. Předběžný údaj za listopad totiž hovořil o hodnotě indexu 53,7 bodu.

Markit hodnotu indexu sestavuje na základě průzkumu, který provádí ve zhruba 2000 firmách. Ty jsou z široké škály odvětví, počínaje bankami a konče restauracemi. Hlavní index je nyní na nejvyšší hodnotě za posledních 25 měsíců.

"Oživení nepociťují všichni a je zneklidňující, že Španělsko vykazuje známky dvojité recese," poznamenal analytik organizace Markit Rob Dobson. Španělsko podle něj za dalšími velkými ekonomikami eurozóny nezaostává jen v sektoru služeb, ale i v průmyslu. I když teď index vykazuje růst, zatím se pořád jen zotavuje z hlubokého propadu. Loni klesl nejníže ve své 11leté historii a za jeho poklesem byly dopady nejhorší recese od druhé světové války, s nimiž se Evropa ještě nevypořádala.

Index je už čtvrtým měsícem nad hranicí 50 bodů. Právě ta rozhoduje, zda aktivita roste nebo klesá. Čím více je index nad 50 body, tím silnější je i růst. Pokud by byl index pod 50 body, znamenalo by to, že aktivita se snižuje.

Prudce se během prosince zvýšila hodnota dílčího indexu, který sleduje nové zakázky. Tento index vzrostl na 53,3 z předchozích 51,2 bodu. Dostal se tak nejvýše od listopadu 2007. Výrazně se zvýšila také hodnota indexu, který měří, jak firmy vidí situaci do budoucna. Navzdory růstu indexu ale podniky v eurozóně pokračují v propouštění.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK