Ukrajina má zaplatit za prosincový plyn 892 milionů USD

06.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kyjev 6. ledna (ČTK) - Ukrajina má zaplatit Rusku za prosincové dodávky zemního plynu 892 milionů USD (16,3 miliardy Kč). Uvedl to dnes ukrajinský ministr paliv a energetiky Jurij Prodan a současně ujistil, že účet bude zaplacen včas.

"Ukrajina musí zaplatit za plyn za prosinec 892 milionů USD," řekl Prodan agentuře Reuters. "Zaplatíme. Všechno bude dobré. Zaplatíme 11. (ledna) a možná dokonce i dříve," uvedl.

Neshody Moskvy a Kyjeva kolem plateb a cen zastavily na začátku loňského roku cestu ruského plynu přes Ukrajinu do Evropy a zkomplikovaly zásobování hlavně balkánských zemí, ale třeba i Slovenska. Předtím se ze stejného důvodu zastavily dodávky i na počátku roku 2006. Ruský plyn kryje jednu čtvrtinu evropské spotřeby.

Ukrajina od loňského ledna platí měsíční platby za odběr plynu včas, ačkoliv často měla problém s obstaráním peněz. Analytici se obávali, že bude mít problémy i s platbami za prosinec, a odhadovali, že kvůli nízkým teplotám by účet Ukrajiny za plyn mohl stoupnout až na jednu miliardu USD z listopadových 770 milionů USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK