Úřady práce v Plzeňském kraji necítí žádné oživení ekonomiky

06.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 6. ledna (ČTK) - Úřady práce v Plzeňském kraji necítí žádné oživení ekonomiky, krize v regionu nepolevila. Minimálně do pololetí, ale spíše po celý rok, očekávají trvalý mírný růst míry nezaměstnanosti, která v listopadu činila 7,6 procenta a za prosinec se zvýší odhadem na 7,9 procenta. Největším problémem regionu je úbytek volných pracovních míst na 12 uchazečů na jedno místo, což je meziročně desetinásobné zhoršení. Panuje velký nesoulad mezi nabídkou a poptávku, lidem bez práce není co nabídnout, řekli ČTK zástupci pracovních úřadů.

Téměř všechny úřady v kraji hlásí v prvních třech lednových dnech více nových lidí bez práce, než evidovali za stejné období vloni. Kromě krize se projevuje tradiční konec sezonních prací zejména na pozemních a silničních stavbách i v lesích a dále konec pracovních smluv na dobu určitou.

Kromě firmy Alcoa Fujikura Czech, která ve Stříbře propustila za rok 1800 lidí a přesunula výrobu kabelových svazků pro automobily do Rumunska a Grammeru Horažďovice z Klatovska, který do prosince opustilo 300 lidí, nezažil loni kraj žádné velké propouštění. Za rok ale nevznikla v regionu nová firma, která by zaměstnala desítky lidí; současní zaměstnavatelé spíše plíživě propouštěli. Nové lidi přijímali sporadicky nebo dočasně a šlo pouze o jednotky pracovníků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK