Ve středních Čechách má jít půl miliardy z EU na obnovu vlaků

06.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. ledna (ČTK) - Středočeský kraj vyčlenil půl miliardy korun z evropských fondů na obnovu vlaků. Cílem je zlepšit kvalitu osobní železniční dopravy na páteřních regionálních tratích. Nové vozy pořízené z těchto prostředků musejí být uvedeny do plného provozu nejpozději v roce 2012. ČTK to dnes sdělil Martin Janda z úřadu regionální rady.

Dopravci mohou o peníze z regionálního operačního programu žádat ode dneška do konce února. Podmínkou je, že mají s hejtmanstvím uzavřenu smlouvu o závazku veřejné služby na území kraje. Kraj koncem minulého roku uzavřel desetiletou smlouvu na zajištění železniční dopravy s Českými drahami.

Průměrný věk vozového parku Českých drah se podle dřívějších informací blíží 30 letům, výjimkou však nejsou ani soupravy starší 40 let. K nejstarším patří některé příměstské pantografy.

Středočeský kraj vynaloží v letošním roce na úhradu ztrátovosti v železniční dopravě 915 milionů korun, druhou třetinu doplatí stát a třetí bude financována z úspor Českých drah. V případě autobusové dopravy jde o částku 700 milionů Kč. Podle hejtmanova náměstka pro dopravu Robina Povšíka (ČSSD) jsou to zhruba stejné náklady jako loni - celkově se mírně zvýšily prostředky na železniční dopravu a snížily na autobusovou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK