IPS Alpha propustí na Lounsku pětinu z 1000 zaměstnanců

06.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Žatec (Lounsko) 6. ledna (ČTK) - Japonský výrobce LCD obrazovek IPS Alpha v průmyslové zóně Triangle propustí kvůli kolísavému zájmu o televizory v lednu zhruba 200 lidí, pětinu všech kmenových zaměstnanců. ČTK o tom dnes informovala mluvčí společnosti Gabriela Benešová.

Trh s elektronikou zažívá na začátku roku podle ní obvyklý pokles zájmu zákazníků. Loni propustila společnost kvůli nástupu krize v lednu a v únoru přes 400 lidí. "Výrobní objemy společnosti znatelně klesají a k oživení výroby opět dochází až počátkem léta," uvedla.

V minulých letech řešila IPS Alpha výkyvy zájmu odstávkami výroby na jaře, naopak v době výrobních špiček v závěru léta a zejména na podzim plánovala společnost pracovníkům přesčasy. "Tento model je však z dlouhodobého hlediska velice nákladný, neefektivní a dlouhodobě neudržitelný," uvedla Benešová.

Výrobu bude nově celoročně zajišťovat přibližně 700 dělníků a dalších 100 zaměstnanců v podpůrných útvarech. "Období nárůstu výrobního plánu bude společnost pokrývat agenturními zaměstnanci. Spolu s tímto opatřením dojde i k několika dalším úpravám organizační struktury," dodala Benešová.

Plánované propouštění bylo projednáno s odbory a postupně o něm budou podle Benešové informováni všichni zaměstnanci IPS Alpha. Propuštěným slibuje firma kompenzace v souladu s platnou kolektivní smlouvou a dalšími vnitřními předpisy společnosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK