Polský rozpočtový deficit byl loni nižší, než se čekalo

06.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 6. ledna (ČTK) - Polský rozpočtový deficit skončil v roce 2009 mezi 24 a 25 miliardami zlotých (154-160 miliardami Kč), tedy asi deset procent pod plánovanou úrovní 27,2 miliardy zlotých. Sdělil to dnes polský ministr financí Jacek Rostowski. Státní finance však zůstávají nadále ohroženy a státní dluh příští rok zřejmě prolomí klíčové hranice, za nimiž nastupuje povinné omezování výdajů.

"Myslím, že rozpočtový výsledek roku 2009 je velmi dobrým základem pro další zlepšení veřejných financí v příštích letech," řekl ministr. V letošním roce však dojde naopak k výraznému zhoršení, protože vláda naplánovala dvojnásobný deficit 52,2 miliardy zlotých, tedy asi deset procent ročního výkonu ekonomiky a nejvíce za posledních 20 let.

Vláda čeká, že letos se kvůli prudkému ekonomickému útlumu v důsledku světové recese rozpočtové příjmy výrazně sníží. Výdaje naopak budou muset růst v souvislosti s přípravou země na pořádání mistrovství Evropy ve fotbale v roce 2012 společně s Ukrajinou.

Náměstek ministra financí Ludwik Kotecki odhadl loňský deficit veřejných financí, což je širší ukazatel, který zahrnuje hospodaření státních agentur a samospráv, na 6,3 procenta HDP. To je zhruba srovnatelné s loňským schodkem v České republice, který vystoupil na 6,6-6,9 procenta HDP. Česká ekonomika se však loni propadla o zhruba čtyři procenta, zatímco Polsko se jako jediný člen Evropské unie poklesu ekonomiky vyhnul.

Pro letošní rok se čeká zrychlení polského růstu na 2,4 procenta z loňských asi 1,5 procenta, schodek a státní dluh přesto dále porostou. Zatímco v roce 2008 veřejný dluh činil 47,8 procenta HDP, v letošním roce analytici všeobecně čekají prolomení hranice 55 procent. Podle zákona musí vláda progresivně zpřísňovat výdajovou politiku až k přijetí vyrovnaného rozpočtu, když dluh překročí hranice 50, 55 a 60 procent HDP.

Podle analytiků bude letos vše záležet na úspěchu ambiciózního privatizačního programu. Ten předpokládá pro léta 2009-2010 příjmy 36,7 miliardy zlotých, z čehož loni vláda získala jen sedm miliard.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK