Ropa po zprávě o růstu zásob v USA klesla z maxima za 15 měsíců

06.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. ledna (ČTK) - Ceny ropy po odpoledních údajích o překvapivém vzestupu amerických zásob ropy a benzinu ztratily dnešní zisky a americká ropa sestoupila z patnáctiměsíčního maxima nad 82 dolary za barel. Údaje ukázaly, že mrazivé počasí ve značné části Spojených států zatím k očekávanému poklesu zásob nevedlo, protože poptávka je kvůli slabé ekonomice stále nízká.

Cena americké lehké ropy (WTI) se před 17. hodinou snížila o zhruba 60 centů na 81,16 dolaru za barel. Předtím cena prolomila dvouapůlměsíční maximum z poloviny loňského října na 82 dolarech a vystoupila až na 82,47 USD, nejvýše od 84,83 dolaru ze 14. října 2008. Severomořská ropa Brent oslabila o půl dolaru k hranici 80 dolarů za barel.

Úřad pro energetické informace (EIA) při ministerstvu energetiky USA uvedl, že komerční zásoby ropy se minulý týden zvýšily o 1,3 milionu barelů, třebaže analytici čekali další pokles v tempu půl milionu barelů. Zásoby benzinu vzrostly o 3,7 milionu barelů, mnohem více, než se čekalo. Zásoby nafty a topného oleje se snížily jen o 0,3 milionu barelů proti očekávanému propadu o 1,9 milionu.

"Myslím, že jde o údaje, které ukazují jasně na pokles cen. Růst zásob ropy a benzinu, nadále slabá poptávka a u destilátů velmi malý pokles navzdory mrazivému počasí, to vše ukazuje, že vliv ekonomiky na poptávku vymazává vliv chladné vlny," řekl agentuře Reuters viceprezident newyorské Newedge Group Antoine Halff.

Velké části severní polokouli ochromují od počátku roku mrazy, které zasáhly Spojené státy, Evropu i Asii. Odhaduje se, že poptávka po topném oleji v USA je v důsledku toho více než 29 procent nad úrovní pro toto období běžnou. Dnešní data však něco takového příliš nepotvrzují. "Poslední vývoj zásob topného oleje a nafty je políčkem do tváře spekulantů na růst ceny, kteří na nízké teploty spoléhali jako na zázračný lék," řekl David Wech z JBC Energy.

Cena ropy dnešním poklesem přerušila devítidenní vlnu vzestupu, v níž získala 14 procent. Za loňský rok ropa zpevnila o 78 procent, stále však je hluboko pod maximem nad 147 dolary z července 2008.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 16:55 SEČ: BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent únor 80,07 80,59 New York - Nymex WTI únor 81,16 81,77

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK