Japonský jen oslabil kvůli rezignaci japonského ministra financí

06.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. ledna (ČTK) - Japonský jen dnes prudce oslabil vůči dolaru i euru po zprávě o změně na postu japonského ministra financí. Euro vůči dolaru mírně stouplo navzdory příznivým údajům o vývoji ekonomiky Spojených států.

Kolem 17:30 SEČ dolar vůči japonskému jenu stoupl o procento na 92,62 JPY. Jednotná evropská měna vůči jenu posílila rovněž o procento na 133,13 JPY a vůči dolaru se její kurz zvýšil o 0,3 procenta na 1,4405 USD, napsala agentura Reuters.

Japonský ministr financí Hirohiso Fudžii ze zdravotních důvodů rezignoval a ve funkci ho nahradí vicepremiér Naoto Kan. "Nedomnívám se, že Kanovy postoje ohledně rozpočtové obnovy a měnové intervence se budou lišit od Fudžiiových, takže bude pro trhy neutrální. Je zde však určitá nejistota, protože se zdá, že Kan nemá důkladné znalosti o makroekonomice," uvedl analytik Kjohei Morita ze společnosti Barclays Capital Japan.

Personální agentura ADP Employer Services dnes oznámila, že soukromí zaměstnavatelé ve Spojených státech v prosinci zrušili pouze 84.000 pracovních míst po zániku 145.000 v předchozím měsíci. "Nejdůležitější je, že trend v zaměstnanosti se nadále zlepšuje," řekl analytik Vassili Serebriakov z firmy Wells Fargo.

Oficiální zprávu o prosincovém vývoji nezaměstnanosti v USA zveřejní v pátek vláda. Ekonomové podle průzkumu agentury Reuters v průměru očekávají, že americká vláda v pátek oznámí, že ve Spojených státech v prosinci zaniklo 8000 pracovních míst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK