EU schválila s podmínkou převzetí Cadbury americkou Kraft Foods

06.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. ledna (ČTK) - Evropská komise dala americké potravinářské skupině Kraft Foods podmíněný souhlas k převzetí britského výrobce čokolád Cadbury. Kraft bude muset po transakci odprodat polské a rumunské pobočky Cadbury, sdělila dnes komise.

Kraft v listopadu předložil akcionářům Cadbury nabídku na převzetí podniku výměnou za hotovost a akcie v celkové hodnotě 10,5 miliardy liber (přes 300 miliard Kč). Vznikl by tím největší výrobce cukrovinek, žvýkaček a čokolád.

Transakce však zatím není nijak jistá a bude záležet na tom, zda nabídku Kraftu vyslyší akcionáři Cadbury. Vedení britské firmy návrh Kraftu odmítá jako nepřijatelný a slibuje si pomoc od možných konkurenčních nabídek ze strany amerického výrobce čokolády Hershey nebo italské Ferrero International.

Komise dnes rozhodla poté, co Kraft minulý měsíc nabídl různé ústupky, aby zmírnil obavy z narušení hospodářské soutěže. "S nabídnutými ústupky jsem spokojena, protože díky nim navrhované převzetí neovlivní nepříznivým způsobem konkurenční prostředí nikde v Evropě a situace spotřebitelů se nezhorší," uvedla komisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová. Komise sice připouští, že Kraft a Cadbury jsou silnými globálními hráči, Kraft však není tak silný na trzích Británie a Irska, kde Cadbury dominuje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK