ČSÚ zveřejní výsledy zahraničního obchodu za listopad -------------------- --------------------

07.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. ledna (ČTK) - Český statistický úřad dnes zveřejní výsledky zahraničního obchodu za listopad. V říjnu skončil vysoko nad všemi odhady analytiků s přebytkem 17,5 miliardy korun, což byl meziročně o 22,7 miliardy Kč lepší výsledek. Říjnový obrat zahraničního obchodu 370,7 miliardy Kč dosáhl zatím nejvyšší loňské měsíční hodnoty.

K vysokému přebytku přispěl hlavně menší deficit obchodu s minerálními palivy a vyšší přebytek obchodu se stroji a dopravními prostředky. Vývoz klesl v běžných cenách o 11,2 procenta, dovoz se snížil o 21,1 procenta.

Říjnové výsledky zahraničního obchodu podle analytiků oslovených ČTK ukazují, že obchodní bilance skončí za celý loňský rok v rekordním přebytku kolem 130 miliard korun. Výsledky nejsou ale až tak pozitivní, protože se propadají vývozy i dovozy, upozorňují ekonomové.

Podle hlavního ekonoma Raiffeisenbank Pavel Mertlíka loňský přebytek již překonal 135 miliard korun, což představuje zhruba 3,5 procenta hrubého domácího produktu. ČR tak loni podle něj posílila svoji pozice z hlediska bilance vnějších vztahů a mezi zeměmi střední Evropy ji má nadále bezkonkurenčně nejlepší.

V listopadu 2008 zahraniční obchod skončil se schodkem 0,5 miliardy korun, což bylo meziroční zhoršení o 13 miliard korun a zároveň i největší negativní meziroční změna bilance od roku 1994.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK