Japonské akcie dnes po třídenním růstu oslabily o půl procenta

07.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 7. ledna (ČTK) - Japonský akciový trh dnes zastavil třídenní růstovou sérii a oslabil o půl procenta. Dolů jej strhl obnovený propad akcií letecké společnosti Japan Airlines (JAL) a pokles cen komodit, který smazal zisky akcií firem ze surovinového sektoru.

Hlavní tokijský akciový index Nikkei 225 v závěru klesl o téměř 50 bodů na 10.681,66 bodu. Sestoupil tak ze středečního maxima za 15 měsíců.

Po třídenním růstu se už investorům začalo zdát, že zpevňování zašlo příliš daleko. Impulzem k poklesu se stal zejména propad akcií JAL o téměř deset procent. Trh reagoval na zprávu listu Nikkei, podle níž zřejmě problematický přepravce utrpí v tomto finančním roce čistou ztrátu 13,3 miliardy dolarů (asi 240 miliard Kč).

Utlumující vliv na tokijskou burzu měl také noční pokles cen komodit, kvůli němuž ztratily počáteční zisky akcie firem z tohoto sektoru jako Mitsubishi Corp. Komodity oslabily poté, co čínská centrální banka signalizovala, že zpřísní přísun likvidity na peněžní trh.

Na devizovém trhu zůstal dolar po středečním poklesu stabilní. Předtím americká měna oslabila v reakci na zápis z posledního jednání měnového výboru americké centrální banky, kde padaly návrhy na prodloužení opatření na podporu ekonomiky. Trh se ohledně dolaru nyní zaměřuje na páteční zprávu o vývoji amerického trhu práce.

Dolar ke konci tokijského obchodování k euru mírně posílil na 1,4399 USD a proti jenu naopak nepatrně oslabil na 92,24 JPY. Jeho index vůči koši šesti měn zůstal beze změny na 77,507 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK