Česká měna dopoledne nejprve posílila, poté zisky korigovala

07.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. ledna (ČTK) - Česká měna se dnes po ranním přechodném posílení dopoledne obchoduje těsně nad úrovní 26,30 Kč/EUR a 18,30 Kč/USD. Zůstává tak na zhruba stejných úrovních jako ve středu. Na listopadový výsledek zahraničního obchodu koruna nereagovala, středoevropské měny podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka spíše ovlivňují klesající akcie v Evropě.

"Koruna dnes otevírala silnější, k čemuž jí zřejmě pomohl komentář viceguvernéra (České národní banky Miroslava) Singera zveřejněný ve středu vpodvečer. Úvodní zisky však české měně dlouho nevydržely a její kurz k euru se vrací nad 26,30. Další dobrý výsledek zahraničního obchodu koruně uhájit pozice nepomohl. Naopak je zde vliv klesajících akcií v Evropě, který doléhá na středoevropské měny," uvedl Vlk.

Ráno podle Vlka překvapily německé maloobchodní tržby poklesem o 1,1 procenta a náladě vůči rizikovým aktivům uškodil také krok Číny, která zpřísnila měnové podmínky stažením likvidity. Naopak Singerův komentář připravující trhy na zvyšování úrokových sazeb s upozorněním, že k němu ČNB zřejmě přikročí až ve druhé polovině roku, trh nepřekvapil. "Komentáře centrálních bankéřů jsou v souladu s očekávanou trajektorií sazeb," upozornil Vlk.

Dolar v americkém obchodování dál ztrácel, dnes mu však větší averze k riziku pomáhá a jeho kurz se vrací na 1,4360 za euro. Z Evropy se dnes ještě čeká statistika maloobchodních tržeb za celou eurozónu a německých průmyslových objednávek. V zámoří pak vyjde týdenní statistika žádostí o dávky v nezaměstnanosti. "Pro trh však budou klíčová až páteční data z amerického trhu práce, před kterými možná bude převládat opatrnost," podotkl Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK