Analytici:Obchodní bilance loni vykázala zřejmě rekordní přebytek

07.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. ledna (ČTK) - Zahraniční obchod za loňský rok skončí podle analytiků oslovených ČTK v rekordním přebytku kolem 150 miliard korun. Podle ekonomů odhady potvrzuje listopadový téměř 15miliardový přebytek obchodní bilance. Celkově ale podle některých ekonomů data nepřinášejí signály o dlouhodobě udržitelném oživení zahraniční či tuzemské ekonomiky.

"Zahraniční obchod v roce 2009 vykáže rekordní přebytek v historii ČR, když ke konci listopadu činil přebytek 150,4 miliardy korun. Ani případný prosincový schodek prvenství loňské obchodní bilance neohrozí," uvedla analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

"Přebytek letošního zahraničního obchodu by se po loňských 67,5 miliardy korun měl pohybovat kolem 150 miliard korun," přidal se analytik Komerční banky Jan Vejmělek. "Rekordně vysoký přebytek zahraničního obchodu za loňský rok už nemůže po zveřejnění listopadový čísel nic ohrozit," upozornil i analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Za překvapivě dobrý výsledek v době hluboké recese podle Horské vděčí zahraniční obchod poklesu cen dovozu, obecně nízké domácí poptávce a šrotovnému v okolních zemích.

"Celkově tedy data signály dlouhodobě udržitelného oživení zahraniční či tuzemské ekonomiky nepřinášejí. Obáváme se, že výpadek šrotovacích dotací se podepíše na opětovném snížení exportní dynamiky automobilového průmyslu, která má v české zahraničněobchodní bilanci velkou váhu," uvedl Vejmělek.

I v roce 2010 by měla obchodní bilance zůstat podle analytika České spořitelny Martina Lobotky v přebytku asi 90 miliard korun. "Vývoz mírně oživí, dovozy samotné ale budou tlumeny nízkou investiční aktivitou a nižšími spotřebitelským dovozy," odhadl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK