Úřady práce na jihu Moravy v lednu evidují nárůst nezaměstnaných

07.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 7. ledna (ČTK) - Na jihomoravské úřady práce přišlo v prvních třech lednových dnech až o desítky procent nových uchazečů víc než loni za stejnou dobu. ČTK to řekli zástupci úřadů. Podle posledních dostupných údajů za listopad činila míra nezaměstnanosti na jihu Moravy 9,7 procenta, což bylo nejvíce od dubna 2006. Ani na přelomu roku i vlivem hospodářské krize zřejmě neklesne.

Lidé, kteří přijdou o práci, mají tři pracovní dny následujícího měsíce na to, aby se přihlásili na úřad práce, a nepřišli tak o úhradu sociálního a zdravotního pojištění. "Začátek roku podle očekávání přinesl zvýšený nápor nových uchazečů o zaměstnání," řekla mluvčí brněnského úřadu práce Ivana Ondráková. Loni za první tři dny v lednu úřad zaregistroval 721 uchazečů o zaměstnání, letos to bylo 1257, tedy o tři čtvrtiny více. "Velká část nových klientů přišla z firem, které měly nahlášené hromadné propuštění, nejvíce z Plivy-Lachemy," dodala.

Na úřad práce ve Vyškově dorazilo od pondělí do středy 425 nových uchazečů o práci, více než polovina z nich hned v pondělí. Nárůst oproti prvním třem lednovým dnům loni tak činí více než čtvrtinu. Rozdíly jsou ale v jednotlivých regionech. Na Vyškovsku meziroční nárůst činí 37 procent, na Bučovicku, které tradičně patří k nejvíce postiženým oblastem okresu, přibylo meziročně nových uchazečů jen o 1,3 procenta.

"Je evidentní, že nápor nových uchazečů je značný," uvedl ředitel vyškovského úřadu práce Jan Marek. Hromadné propouštění úřad neeviduje, pouze dvě stavebnické firmy poslaly na úřad více než pět osob (celkem 14).

Na úřadu práce v Blansku se za první tři pracovní dny nově zaevidovalo 493 uchazečů o zaměstnání, z toho 60 ukončilo nebo přerušilo živnostenské podnikání. "Situace na trhu práce v našem okrese odpovídá ekonomické situaci, která je v současné době ovlivněna ekonomickou krizí a sezonností některých profesí," uvedla ředitelka úřadu Jitka Lorková.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK